Premium

Haarlems restaurant To Amuse omgebouwd tot Miyagi & Jones

Haarlems restaurant To Amuse omgebouwd tot Miyagi & Jones
© Archieffoto
Haarlem

In het oude pand van restaurant To Amuse komt weer een horeca-ondernemer. In november opent Miyagi & Jones zijn deuren in het voormalige Stadscafé aan de Zijlstraat.

To Amuse ging rond de jaarwisseling dicht. Enkele maanden eerder was chef-kok Michèl Lambermon vertrokken, waarna zijn voormalig compagnon Arjen Rector probeerde het bedrijf alleen voort te zetten. Dat lukte niet.

Met Miyagi & Jones komt een restaurant naar Haarlem dat vestigingen heeft in Utrecht (sinds juli 2017) en Arnhem (december 2018). Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in Aziatisch streetfood en sushi. De menukaart bevat maar liefst 65 soorten kleine hapjes.

Ook op drankgebied probeert Miyagi & Jones zich te onderscheiden. Zo zijn Aziatische biertjes verkrijgbaar, zoals het Thaise Singha, het Indonesische Bintang en Tiger uit Singapore. Ook worden tal van bijzondere cocktails geschonken.

Eigenaar Harmen de Glint (35) mikt met Miyagi & Jones op ’young professionals’, werkenden tussen de 25 en 50 jaar. ,,Die houden van hip en gezellig uit eten gaan. Zo gaat er op donderdag, vrijdag en zaterdag een deejay draaien. We willen zeker geen club zijn, maar bij de totaalbeleving van eten en drinken hoort voor mij leuke muziek.’’

De Glint heeft hoge verwachtingen van Haarlem als vestigingsstad. ,,Haarlem heeft ongeveer net zoveel inwoners als Arnhem, maar voor zo’n 220.000 mensen heeft Haarlem een regionale functie. Die komen er shoppen, stappen, eten en drinken.’’

De Glint werd via een horecamakelaar gewezen op het voormalige Stadscafé. ,,Maar onze derde zaak had ook in Den Haag of Rotterdam kunnen komen. Het voordeel van Haarlem is het bijzondere pand. Monumentaal, in hartje centrum, door de twee verdiepingen heel dynamisch en met aansluiting op het nieuwe centrum rond de Jopenkerk. En voor ons concept hebben we geen groot terras nodig op een stadsplein.’’

Het filiaal in Haarlem wordt veel groter dan dat in Utrecht en Arnhem. Het is de bedoeling dat vanuit de Zijlstraat ook voor de andere vestigingen wordt gekookt.

De Glint is ook eigenaar van een ander horecaconcept: Japas. Het heeft restaurants in Ermelo, Harderwijk en Nijkerk. Voor Haarlem vond De Glint de formule minder geschikt. ,,Omdat het minder onderscheidend is dan Miyagi & Jones, dat meer bij de grote stad hoort. Miyagi staat voor het Aziatische eten en Jones vertegenwoordigt het cafégevoel. Die combinatie zie je niet veel.’’

De Glint kreeg op 1 juli de sleutel. Na een ingrijpende verbouwing hoopt hij in november open te kunnen. Het interieur wordt - met behoud van de monumentale elementen - radicaal anders. ,,Ik vond het een vrij doorsnee restaurant met weinig kleur. Wij gaan onze eigen stijl aanbrengen. Benieuwd wat de Haarlemmers ervan vinden.’’ Miyagi & Jones gaat per fiets ook maaltijden thuis bezorgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.