Rode draad in lezersreacties: Rood haar is iets om trots op te zijn

Mariëlle van Markus gefotografeerd voor het project RED. ’Mijn rode haar ter plekke nog even droogföhnen.’
© Foto Arie Bruinsma, RED-project
Wijnie Nieuwenhuijse
1/2

Tientallen lezers reageerden op de vraag ’is het fijn roodharig te zijn?’ Vrijdag 23 augustus beginnen in Tilburg de Roodharigendagen. Tot en met zondag treffen roodharigen elkaar en kunnen niet-roodharigen naar hen komen kijken. Rood haar is bijzonder, blijkt uit de reacties. Lees ze allemaal:

Dan ben ik op mijn mooist

Mijn rode haar is mijn trots! Mijn oma had het en nu ben ik nog de enige in de familie die het heeft. Vroeger kreeg ik nog wel de opmerkingen wortel, stoplicht of vuurtoren. Tegenwoordig zijn de opmerkingen alleen nog positief. Zeker bij de kapper, maar er mag alleen geknipt worden. De verfkwast moet echt ver uit mijn buurt blijven.

Mijn trots komt extra naar boven bij een evenement zoals de roodharigendag of een fotoproject als RED. Bij de roodharigendag lijkt het alsof je allemaal onbekende familieleden van jezelf ziet. Rood blijkt dan ook heel divers qua kleur en intensiteit, zo mooi! Heel bijzonder om dan zoveel ’rooien’ bij elkaar te zien. Het is natuurlijk ook vleiend en een mooi compliment als er op basis van je haarkleur een evenement of project georganiseerd wordt. Voor RED was ik drie uur met het openbaar vervoer naar Friesland onderweg, moest ik mijn rode haar ter plekke nog even droogföhnen na een regenbui en verliet ik na 15 minuten weer de fotostudio. Dat neem ik dan voor lief. Even die lokken laten vastleggen.

Bij mijn haarkleur horen ook de sproeten en die zijn zeker net zo leuk! Je kan precies zien welk seizoen het is. In de winter houden ze een winterslaap, maar zodra de lentezon zich weer laat zien gaat de sproetenkwekerij open. ’s Zomers zijn ze er in volle glorie. Het worden er ook steeds meer, heb ik het idee. Zon en wind werken het beste, dan gaan de sproeten echt ’aan’. Mijn lichte huidskleur wordt dan off-white, en dat is dan zelfs zonder zonnebril op te zien. Dan ben ik op mijn mooist.

Ik zou mijn sproeten en haarkleur nooit willen inruilen voor blond of brunette. Midas Dekkers schreef daarover in zijn boek ’Rood’: ’Is blond een lekkere boterham en bruin een gezonde, rood is een gebakje’. Daar heb ik hard om gelachen, maar een mooie quote vind ik het natuurlijk wel!

Mariëlle van Markus, Haarlem

Van zoenen wilde hij niets meer weten

Het is niet altijd fijn om roodharig te zijn. Bijvoorbeeld als je als zestienjarige in de disco op de camping een leuke jongen ontmoet en naar buiten loopt om te zoenen, diezelfde jongen buiten tot zijn schrik ziet dat je rood haar hebt. Van zoenen wilde hij niets meer weten. Hij draaide zich resoluut om en ging weer naar binnen. Op zoek naar een meisje dat geen rood haar had.

Inge Bruins (50), Naarden

Yvonne en dochter Carice Neefjes

Jammer vanwege het uitschelden

Ik ben trots op mijn rode haren! Bijna niemand anders heeft deze kleur (behalve mijn moeder Yvonne Neefjes). Ik krijg er vaak complimenten over. Dat vind ik leuk om te horen. Het is alleen jammer dat sommige kinderen op mijn school mij er om uitschelden. Daar ben ik soms verdrietig over. Ze weten gewoon niet wat ze zeggen! Dit jaar ga ik met mijn moeder ook naar Roodharigendag. Ik vind het bijzonder om deze haarkleur te hebben.

Carice Neefjes (11 jaar), Midwoud

De Blokdijkjes zijn rooien

Wij zijn echte rooien

Mijn broertje en ik zijn echte rooien. Mijn broertje is 24 en ik 30.

Roos en Danny Blokdijk, Hoorn

Aaltje Knoop met grijs haar.

Rood haar is je identiteit

’Aaltje’…’Waar is je rode haar gebleven?’, riepen mijn oud-studenten uit toen ze me terugzagen bij het Jubileum van de Hogeschool. Tja; waar was mijn rode haar gebleven? Gewoon; ik was grijs geworden! Verschrikkelijk! Misschien voor een ’gewoon’ mens nog te overleven, maar voor een roodharige niet.

Rood haar is je identiteit. Rood haar beheerst je lichaam en leven. Je huid is albast met kleine bruine spikkeltjes…’Heb je ook een rode kut?’, was het heftigste dat de kwajongens vroeger over straat riepen. Kleren kon je maar in een beperkt kleurenscala dragen: de complementaire groene kleuren werden door mijn vader opgedrongen, roodtinten waren verboden. Maar toen Gina Lolobrigida met roodgeverfde haren in een rose-geruite jurk in Nederland door Henk van der Meyden in de Telegraaf geïnterviewd werd, was ik niet meer te houden: ik ook zo’n kleur jurk! En wat stond dat super: die rose-rode kleurenkombinatie. Mijn zelf bevochten kleine revolte!

Aaltje Knoop met rood haar.

Oude dames spraken je vol bewondering aan over dat prachtige kastanjerode meterslange haar; ’Knip het nooit af, kind’. En toch was dat het eerste wat ik deed toen ik in Amsterdam ging lesgeven. Kapper Loek Limburg die ik kende van zijn kapsels voor de modeshows van Metz, viel bijna flauw bij de opdracht. Ik hield er een haarstuk en een nog trotsere kop met wapperende rode haren aan over.

Nog zegt mijn kapster Judith dat gewoon grijs haar een groene waas heeft, en dat van mij een rode…Een lichte troost voor een zware rouw, een wezenlijke identiteitscrisis; daar helpt geen verf aan!

Aaltje Knoop, Leiden

Nel Modderman

Dan wil je wel in de grond zakken

Tegenwoordig heb ik helemaal geen moeite meer met mijn rode haar en ik moest zelfs een lachje onderdrukken toen enkele jaren geleden het een ware hype was om je haar te kleuren: jullie krijgen het toch nooit dezelfde kleur als ik, dacht ik dan! Wel geef ik toe dat ik m’n haar ook wat bijkleur....

Vroeger was het echt niet leuk om rood haar te hebben. Ik werd best wel veel gepest en nageroepen. Ook kon ik nooit eens lekker naar het zwembad zonder me zorgen te maken om mijn huid. Één keer was ik het zo zat dat ik zonder me in te smeren naar het zwembad ging. Uit het water me door de zon te laten opdrogen en dat deed ik enkele keren. Al in het badhokje bij het omkleden voelde ik mijn huid al trekken en deed alles me behoorlijk pijn. Thuisgekomen kon ik me haast niet bewegen. Mn moeder deed er verzachtende babylotion op. ’s Avonds kreeg ik erge koorts en brandblaren. Ik had gewoon tweedegraads brandwonden opgelopen. Ben er een week erg ziek van geweest. Dus daarna altijd insmeren!!

Wat ik ook een nare periode vond was: toen Arne Jansen kwam met het liedje ’Meisjes met rode haren’ en dan met de vervolgzin ’Die kunnen kussen dat is niet mis’. En dan altijd (nu nog) de vraag van mannen: Is dat zo? Ik wil dat wel eens ervaren!! Dan wil je wel in de grond zakken, vreselijk.

Wat misschien ook nog wel bijzonder is: mijn ouders waren donkerblond, m’n oudste broer en ik rood en m’n jongste broer en zus weer donkerblond. Mn broer en ik kregen kinderen met donkerblond haar maar bij mijn jongste broer en zus werden er drie kinderen geboren met rood haar!

En als ik naar mijn kleinzoon kijk die ook rood haar heeft, ontroert me dat steeds weer.....

Nel Modderman, Heerhugowaard

Timon en Bastiaan de Wit

Een bijzonder fenomeen

Dit is een foto van mijn twee zoons Bastiaan en Timon, waar ik erg blij mee en trots op ben, ook op hun prachtige haarkleur. Dat ze beiden roodharig zijn, hebben ze grotendeels aan hun vader te danken, die van de drie de lichtste versie rood had en is inmiddels goudblond, sinds hij de 60-jarige leeftijd gepasseerd is. Ik schijn het roodharige ook in mijn pigment te hebben, een van mijn oma’s was rossig is mij verteld. In mijn pubertijd verfde ik mijn haar rood met henna tot grote ergernis van mijn vader. „Rooien en valen zijn donderstralen” riep hij boos! Misschien vond ik mezelf te braaf en zou deze actie helpen, maar vond het met name heel mooi en het stond me ook goed. De kapper dacht dat het mijn eigen kleur was.

Toen mijn oudste zoon geboren werd, zag ik de kleur van mijn hennaspoeling al direct na de geboorte bij hem en was hierdoor nog verliefder op hem dan ik al was! Ik heb ook een schoonzus èn een vriendin met beiden mooi rood haar. Het is en blijft, naar mijn beleving, een bijzonder fenomeen.

José de Wit, Haarlem

Anja Fluiter

Negatieve jeugdervaringen

Mijn ervaring als roodharige is dat het in mijn jeugd veel negatieve ervaringen met zich heeft mee gebracht. En dit heeft bepaald tot wie ik nu ben. Schelden en pesten was orde aan de dag het maakt je klein en onzeker. Met gevolg dat ik tijdens mijn zwangerschap wenste dat mijn kind geen rood haar zou hebben om niet hetzelfde mee te hoeven maken. Maar het heeft bij ons in de familie nog geen geslacht overgeslagen met gevolg een koppie rood haar. Gelukkig heeft het voor hem anders uitgepakt: geen pesterijen maar positieve reacties. In de loop der jaren heeft het mij positieve reacties opgeleverd waar menigeen jaloers op is. Een mooie kop rood die helaas gaat vervagen door de leeftijd met hier en daar een witte haar. Ik sta erboven wat men er van vindt. Drie jongens waarvan er twee een prachtig bos rood haar hebben die alleen maar positieve ervaringen hebben. Een voordeel: men verft het tegenwoordig rood waarvoor ik niets hoef te doen. Want mooi rood is niet lelijk was het gezegde.

Anja Fluiter

Tina Zovkovic

Rooikoppie

Op 1 augustus 2017 is onze eerste kleindochter Julia Amélie geboren. Een prachtig meisje zonder veel haartjes. Na een paar maanden begon het haar te groeien. Eerst blond maar naarmate het groeide werd het roder en roder, met prachtige krullen! Ik noem haar altijd mijn ’rooikoppie’ (Zuid-Afrikaans). Vanwege het werk van onze dochter en schoonzoon heeft Rooikoppie een paar maanden in Zuid-Afrika gewoond, waar ze een bezienswaardigheid was. Iedereen wilde met haar op de foto en haar vasthouden. Toen ze één jaar was, verhuisde ze weer, deze keer naar Singapore. Daar was de aandacht voor haar nòg groter. Mensen wilden met haar op de foto, waren gek met haar. Julia vond het allemaal prachtig en stond weleens poses aan te nemen als een volleerd fotomodel.

Nu zijn ze terug in Nederland en zijn gelukkig niet van plan om weer ver weg te gaan voor hun werk. Julia is voor ons nog steeds bijzonder met haar rode krullenkopje, haar blanke huid en sproetjes! Gelukkig lopen er in Nederland meer roodharigen en is ze geen bezienswaardigheid meer. Dit was mijn ervaring met een bijzonder klein eigenwijs roodharig meisje, die haar lepel nu al in haar linkerhandje vasthoudt (zoals veel roodharigen).

Tina Zivkovic, Beverwijk

Roel Bennen anno nu

Gepest als 36-jarige

Als kind op de lagere school werd ik gepest, uitgescholden als vuurbal, vuurtoren, enz. Ik heb verder daar nooit moeite mee gehad. Maar naderhand, ik was toen ongeveer 36 jaar, overkwam mij dat een docent die pedagogie gaf toen ik voor de klas moest staan om een proefles ten overstaan van mijn klasgenoten zei dat iemand met rood haar niet voor de klas zou moeten staan.

Roel Bennen destijds met rood haar

Nu zou dit niet meer kunnen, maar heb ik toen voor een goede beoordeling toch maar geaccepteerd. Onze dochter heeft ook prachtig mooi rood haar. Op de foto’s ben ik veertig jaar en de andere is van twee jaar geleden. Ik ben nu 84.

Roel Bennen, Heiloo

Demi en Liesbeth de Ruijter

Is het een jongen of een meisje?

Ik werd in mijn jeugd veel gepest met mijn rode haarkleur en sproetjes. Toen Demi werd geboren met een volle bos rood haar was ik bang dat ook zij gepest zou worden. Maar ieder in het ziekenhuis was direct verliefd op dat kleine babytje bij haar geboorte. Met dat rode mooie haar. Ik was net bevallen en hoorde alleen maar over mooi haar... Hallo vroeg ik, is het een jongen of meisje? Ze waren alleen maar met haar haar bezig. Echt geweldig. En pesten was er niet bij. Demi vond haar kleur niet mooi en in haar pubertijd heeft ze het zelfs zwart geverfd. Dit deed onze kapster (en vader en moeder) veel pijn. Na vele jaren van zeuren besloot ze haar mooie natuurlijke rode haar zo te laten... En wat kreeg ze een positieve reacties!

We lijken veel op elkaar en horen nu vaak wat een prachtige kleur haar we hebben. Nu is Demi zelf in verwachting van haar eerste kindje en stiekem hopen we op een kindje met rood haar. Gelukkig is het pesten van vroeger voorbij en is het alleen maar positief wat we horen. Moeder Liesbeth word wat valer van haarkleur... maar ik ben nog niet grijs. Alhoewel... Ik word in februari 2020 oma... Maar een oma met rood haar!

Liesbeth (53) en Demi (25) de Ruijter, Hoorn

Wijnie Nieuwenhuijse

Nooit gepest, ondanks dat ik Wijntje heet

Ben inmiddels niet zo rood meer als op de foto. Helaas! Maar.... Ik heb wel een kleinzoon met hetzelfde mooie rode haar. Ik ben vroeger nooit uitgescholden of gepest, terwijl ik sproeten heb en ook nog Wijntje (Wijnie) heet. Mooi rood is niet lelijk!

Wijnie Nieuwenhuyse-Gootjes, ’ t Veld

Roxx Knijn

Ik kreeg de hoofdrol in de musical ’Annie’

Hallo ik ben Roxx en ik ben 8 jaar. En ik heb rood haar. Mijn twee broers en mijn zusje hebben geen rood haar. Papa ook niet. Maar mijn moeder wel. Ik vind het wel leuk om rood haar te hebben, want het is zeldzaam. Je wordt heel veel aangesproken, dan zeggen ze dat ik hele mooie rode haren heb. Dat heb ik super vaak. Ik moet me goed insmeren in de zon, anders verbrand ik snel. Dat vind ik niet leuk. Ik ga elk jaar naar de Roodharigendag, omdat er alleen maar roodharigen zijn. Dan kun je zien hoeveel roodharigen er zijn, dat vind ik best wel leuk. Omdat je in je eigen dorp niet zoveel mensen tegen komt met rood haar. Op vakantie had ik meegedaan met de musical ’Annie’. Dat meisje had rood haar. Ik kreeg de hoofdrol omdat ik rood haar heb, dat vond ik super leuk.

Roxx Knijn, Spanbroek

Annemarie Hogervorst

Ga naar verre landen, laat je kop verbranden

Ook ik ben roodharig, onze dochters en kleinkinderen evenzo. Toen ik op de lagere school zat, werd ik veel uitgescholden als ’rooie’, ’vuurtoren’ en minder mooi: ’rooie stier’. Of ze zeiden: ’wat doe je hier, ga naar verre landen, laat je kop verbranden’. Als ik dit aan mijn ouders vertelde zei mijn moeder altijd: ’Ze zijn jaloers op je.’ En ieder kind wordt uit gescholden of geplaagd. Ben je blond, heb je een bril of een beugel, er is altijd wel wat. Het heeft me niet geschaad in mijn kinderjaren. Ik ben er goed doorheen gekomen. En hoeveel mensen laten nu wel niet hun haren rood verven? Als ik als kind bij de kapper was, om m’n haar te laten knippen, vertelde ze me altijd: ’Als wij deze kleur konden verven, zou ik goud kunnen verdienen.’

Leuke bijkomstigheid: onze dochter is met haar dochter al twee keer naar het Roodharigenweekend geweest en ze gaat er nu naar toe als helpster. Ze zegt dat het zo apart is al die roodharigen te zien lopen, als een rode gloed door de straten.

Annemarie Hogervorst-Teeling, 83 jaar.

Roodharige vrouw pikte mijn man in

Als meisje van ongeveer 8 jaar werd ik op school altijd gepest door twee roodharige broertjes. Als jonge vrouw wist een roodharige vrouw mijn man in te pikken en met hem te trouwen. Thans heb ik een buurvrouw met natuurlijk knaloranje haar, de hel. Ik overweeg te verhuizen… Niet zo best dus, mijn ervaringen met deze vuurtorens…

Laura Lagendijk

Geery Smits en Tima Capelle tijdens de Canal Pride 2019 in Utrecht

Te jong voor grijs, dus (nep-)rood

Mijn vriendin en ik hebben van nature geen rood haar. Maar om nu al met grijs haar rond te lopen daar voelen wij ons ’te jong’ voor. Daarom kozen wij voor deze mooie rode kleur. Wij zijn er inmiddels mee besmet wat op de foto goed te zien is. Want inmiddels vallen wij ook in de categorie ’Roden en valen zijn donderstralen’! Mijn vriendin heet Geery Smits en zij staat links op de foto, en ik rechts. De foto is genomen tijdens de Canal Pride 2019 in Utrecht.

Tima Capelle, Hilversum

Emma de Ruiter

Trots om een ginger te zijn

Als roodharige met de meest witte huid ooit verbrand ik echt super snel, maakt niet uit hoe vaak ik zonnebrand smeer (factor 50). Ook heb ik meer verdoving bij de tandarts nodig, wat echt super irritant is. Ook zijn mijn wenkbrauwen helaas onzichtbaar doordat de haartjes super licht zijn. Ook zit ik helemaal onder de sproeten wat weer een voordeel is als je last hebt van puistjes op je gezicht want die vallen dan minder op. Al met al ben ik trots om een ginger te zijn!

Emma de Ruiter, Hoofddorp

De rode lokken van Gina Jones

Ginger Gina past wel bij mij

Al vanaf mijn geboorte ga ik naar de Roodharigendag. Ik krijg vaak lieve complimenten over mijn lange, rode haar en dat is heel leuk! Ik word soms Sinaasappel of Ginger genoemd. Ik trek me daar niets van aan. Ginger vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Het past wel bij mijn naam: Ginger Gina! Mijn moeder noemt mij altijd rooie. Dat is dus eigenlijk een koosnaam geworden! Mijn moeder is ook heel trots op mijn lange rode haar. Iedereen om mij heen vindt rood haar mooi, gelukkig.

Gina Jones op weg naar Roodharigendag van vorig jaar.

Het is wel een beetje raar als je je beseft dat maar een procent van de wereldbevolking rood haar heeft en dat jij één van die mensen bent. Ik heb familie in Nederland en in Engeland. In mijn familie in Nederland ben ik de enige met rood haar en dat is erg bijzonder. Het is heel leuk op de Roodharigendag.

Gina Jones op Roodharigendag

Wat ik het leukst vind op de Roodharigendag is dansen met anderen roodharigen, de prijsuitreiking voor de ’koning en koningin’ en de grote foto. Dan komen alle roodharigen bij elkaar om een hele grote foto te maken. Mijn moeder moet dan buiten de linten wachten. Zij is blond en mag dus niet op de foto. Er komen mensen van de hele wereld naar Roodharigendag. Ik vind het heel leuk om dan met andere roodharigen te zijn.

Gina Jones, 10 jaar uit Leiden

Tosca Tamis

Velen hebben een zwak voor roodharigen

Voor mij als roodharige verschilt het gevoel wat ik heb gehad omtrent mijn haarkleur. Vroeger op de basisschool werd ik ermee gepest (’vuurtoren’ en andere nare dingen). Toen ik een jaar of 14/15 werd en ik mijn haarkleur meer omarmde stopte het pesten en begon ik meer voordelen te ervaren van het hebben van rood haar. Veel mensen vinden rood haar erg mooi en hebben naar eigen zeggen een zwak voor roodharigen. In combinatie met sproetjes vinden mensen je vaak nog meer geweldig en/of mooi. Ik krijg tegenwoordig vaker complimenten over mijn haarkleur dan dat mensen er iets gemeens over zeggen. Of het hebben van rood haar (en krullen) verder nog voordelen oplevert voor mij zou ik zo niet kunnen zeggen, maar de complimentjes zijn wel altijd erg fijn.

Tosca Tamis, Tuitjenhorn

Wilna Wijnstra

’Dat heb ik van jou, hè, oma?’

Mijn kleindochter (20) en ik hebben rood haar. „Dat heb ik van jou, hè oma?” zei zij vroeger weleens. Mijn haarkleur was ’gewoon’ rood. Dat van haar is gesponnen goud! Echt waar! Maar dit terzijde: Mijn ouders hadden blond (moeder) en zwart (vader) haar. Bij haar ouders is het andersom. Nou dacht ik steeds, als leek, dat die combi voor rood haar zorgt. Nee dus…

Als kind werd er weleens ’Hé rooie’ naar mij geroepen. En dat voelde echt niet fijn… Nu doet men dat niet meer, denk ik. Onze beeldschone kleindochter vindt ’t vast niet fijn, omdat het zo opvallend (mooi) is. Soms draagt zij ’t als een knot, maar meestal los en dan hangt ’t als een gouden cape over haar schouders. Zelf vind ik het nu pas fijn: mijn rode haar is geleidelijk omgetoverd tot een heel mooi soort van blond. Ben maar met weinig zo tevreden als met mijn haarkleur.

Wilna Wijnstra in de jaren zeventig

Toen mijn man en ik 64 (!) jaar geleden verkering kregen, was het eerste, dat hij aan een vriend zei, dat ik roodharig was. Dat werd mij tientallen jaren later door die vriend verteld. Die haarkleur was kennelijk de moeite, om het apart te vermelden. Meer kans op huidkanker? In mijn geval moest mijn voorhoofd en vooral een schouder door mijn dermatoloog behandeld worden.

Wilna Wijnstra-Diemer, Wijdewormer

Annabella Spee

Gek als mensen elkaar slaan als jij langsrijdt

Soms denk ik, ik zou wel eens willen weten hoe het is om geen ginger te zijn en gewoon blond of bruin haar te hebben. Het blijft toch gek als twee mensen elkaar slaan wanneer jij langs rijdt omdat dit een soort spel blijkt te zijn, wanneer mensen lachen als je een ginger ale besteld, of een grote groep mensen naar je scheldt terwijl je in je eentje langs loopt. Maar ook vertellen mensen mij dat het zeldzaam is en ik mijn haar nooit zou moeten verven. Als roodharige kun je de gekste opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen, maar ik moet toegeven, vaak zijn ze best grappig. Ik denk dan ook dat een beetje zelfspot noodzakelijk is wanneer je een ginger bent. So for all the gingers out there; lach lekker mee!

Annabella Spee, Hilversum

Harry Huisman imponeerde zijn tegenstander met zijn rode baard

Kapitein Roodbaard

Mijn vader had vroeger een grote rode baard. Hij was leraar op de lts. Een opvallende verschijning op deze school.. hij werd dan ook ’Kapitein Roodbaard’ genoemd. Inmiddels heeft hij nu een grote witte baard en een kleindochter (mijn dochter Floor) met prachtig rood haar. Toen ze werd geboren was het voor mij een grote verrassing die rode haartjes op Floors babyhoofdje. Ze is nu 13 jaar en krijgt regelmatig spontaan complimenten over haar geweldig mooie haar kleur.

Toen in een paar jaar geleden mijn baard liet staan om een droom van mij in vervulling te laten gaan, bleek ik ’het’ ook te hebben..Mijn droom was om eens in de ring te vechten bij een kickboksgala... ik liet mijn baard groeien om mijn tegenstander te imponeren. En ja hoor tijdens de IJmuider fightnight 2016 stond ik in de ring met een ’vette’ rode baard. Ik ben blij met mijn rode baard en ga hem nooit meer afscheren..

Harry Huisman (48 jaar), Velserbroek

Floor Huisman op de boot naar Newcastle

Lelijk of raar? Ik vind het juist uniek

Ik ben Floor en ik ben 13 jaar. Ik ben geboren met rood haar. Ik vind het leuk om rood haar te hebben omdat je veel meer opvalt. Ik vond het ook grappig dat ik in Schotland, waar ik dit jaar op vakantie was, veel roodharigen zag, want in Nederland heb je minder mensen met rood haar.

Floor Huisman in Edinburgh

Mensen op straat zeggen er soms ook wat van. Soms zeggen mensen dat ze me haar mooi vinden, maar sommigen roepen „ginger” of „vuurtoren” naar mij. Gelukkig kan ik er zelf ook wel om lachen. Ook zeggen mensen soms dat ze mijn haar lelijk of raar vinden maar daar trek ik me nooit iets van aan. Ik vind het juist uniek.

Floor Huisman (13 jaar), Velserbroek

Lars Mulder

Leuke complimenten

Ik krijg veel complimenten over mijn haar en dat vind ik leuk.

Lars Mulder (10 jaar), Andijk

Jacqueline Swart-Hoff en haar kinderen

Man viel op rood-gouden waterval

Op de foto zie je mij tussen mijn twee kleinkinderen. Hoewel mijn kinderen beide blond zijn heb ik dus blijkbaar toch iets doorgegeven. Tegenwoordig haal ik mijn rode koppie bij kapper Kaper, omdat ik het zo fijn vind om die ’rooie’ te blijven. Ruim veertig jaar geleden viel mijn man op die lange rood-gouden waterval van haren. Dat was bij dansschool Selie. Hij heeft me veroverd en nooit meer laten gaan. En heus, op de lagere school ben ook ik er wel mee gepest, maar toch ben ik er heel trots op.

Jacqueline Swart-Hoff, Zaandam

Soheila Davoudifar

Vooral in Nederland blij met mijn rode haar

Als baby vond iedereen in Iran mijn rode haar mooi en schattig. Maar later op de basisschool was dat niet zo, ik werd vaak gepest door andere kinderen, ik kon er soms mee omgaan maar soms werd ik er ook verdrietig van. Vanwege de felle zon in Iran, kreeg ik in mijn gezicht veel sproetjes, typisch roodharig gezicht, In de pubertijd vanwege verplichte hoofddoekjes, kon ik mijn haar verbergen, dus werd ik minder lastig gevallen om mijn rode haar maar nog wel om mijn sproeten natuurlijk.

Soheila Davoudifar

In het land waar tegenwoordig het gebruik van botox, neusoperatie, lipvergrotingen en andere aanpassingen aan je gezicht heel gewoon is, zijn sproeten in je gezicht iets dat je ontsiert en waar je wat aan moet doen. Tegenwoordig komt rode haar in de mode, veel vrouwen verven hun haar rood! Nu ben ik blij met mijn rode haar, vooral hier in Nederland.

Nou, ik ga met deze mooie haarkleur en mijn sproeten door met heel veel werken aan mijn droom. Mijn eigen catering en workshops bij Saffranpersia met mijn rode schort aan.

Soheila Davoudifar, Haarlem

Gré ten Caat

Helft van tweeling, maar enige met rood haar

Ik ben de helft van een tweeling en ik heb rode haren, maar mijn tweelingzus niet. Mijn oudere zus ook niet. Daarentegen heb ik vier broers met rode haren. Inmiddels zijn we allemaal ’wit’ geworden, want allemaal boven de 60. Onze ouders waren geen van beide roodharig. Mijn opa van vaders kant schijnt een rode baard gehad te hebben. Ze hadden beiden wel sproeten. Twee van mijn broers hebben ook kinderen gekregen met prachtig rood haar, en de oudste en jongste broer niet. Het rode haar komt van mijn vaders kant.

Toen mijn jongste broertje werd geboren in mei 1955 en wij die ochtend in de wieg keken naar ons broertje, zag ik rode haartjes boven het dekentje uitkomen. „Weer een broertje met rood haar”, schoot door me heen, en ik had bijna tranen in mijn ogen (ik was net 13). Gelukkig was die schrik snel over en werd hij een lief klein broertje die ik een beetje mee heb helpen opvoeden.

Ik herinner me dat mijn oma, toen ik een jaar of 8 was, ooit over mijn haren streek en zei dat ze mijn haar zo prachtig vond. Ik had vrij lang en mooi golvend/licht krullend haar. Op school werd ik er niet mee gepest, voor zover ik me herinner. In de 2e klas van de lagere school, kwam mijn schoolmeester een keer achter mijn bank staan (ik zat achteraan in de klas) en vroeg fluisterend of ik het erg vond dat ik rood haar had. „Ja”, zei ik toen, waarop hij zei: „Ik niet, en ik had graag willen trouwen met een vrouw die rood haar had. Maar mijn vrouw is zwart, en ook wel lief.”

In het dorp waar we toen woonden waren we wel bekend. Als ze een kind met rood haar zagen wisten ze meteen van wie dat er een was. „Die rooigies van Te Coate” (Drents) – of in het Nederlands: Die roodharigen van Ten Caat (onze familienaam) zei men dan.

Toen ik zo rond de 14 jaar was, begon ik mijn rode haarkleur niet echt leuk meer te vinden. Ik had ook nog veel sproeten. En dan dacht ik dat ik vast geen vriendjes zou krijgen want wie wil nu een vrouw met rood haar en sproeten? Maar toen ik eens met mijn zus stond te wachten om over te steken, zei ze : „Wat is je haar mooi, het schittert en het is net goud.” Dat vond ik wel weer leuk. Ik kreeg ook wel vriendjes. Wel zei ik eens een keer tegen een vriend waar ik erg gek mee was, dat ik mijn haren wilde verven. „Dan maak ik het uit, als je dat doet”, zei hij toen. Ik heb het dus maar niet gedaan. Hij vond het mooi dus dat was mooi meegenomen. Evengoed maakte hij het uit en uit boosheid en verdriet heb ik toen, (ik was plm 21), mijn haar alsnog geverfd. En dat ben ik mijn hele leven blijven doen. Nu is mijn haar heel licht. Maar ik heb mijn vlechten nog, die ik op mijn 14e of 15e heb laten afknippen. De pijpenkrullen zitten er nog in. Ik weet dus hoe mijn haarkleur toen was, en ik ben nu heel trots op die kleur en dat ik mijn vlechten nog heb.

De afgeknipte vlechten heeft Gré ten Caat altijd bewaard

Ik weet niet of mijn haar dikker was dan dat van anderen. Met mijn pijngrens is het ook normaal, ik kan wel wat hebben. Ik ben niet linkshandig en volgens mij mijn broers ook niet. Dat roodharigen minder vitamine D aan maken, weet ik niet. Ik ben ook nog nooit door een bij gestoken. Heb tot nu toe geen huidkanker, en het verbranden in de zon valt ook mee, maar ik smeer me wel altijd in.

Eigenlijk realiseerde ik me pas zo na mijn vijftigste dat rood haar toch wel heel mooi is. Maar als kind val je op/was je anders dan andere kinderen, en dat vond ik erg. Nu is het modern.

Gré ten Caat (77 jaar), Bussum

Jinte van Dijk

Kleindochter moet regelmatig smeren

Dit is mijn kleindochter Jinte van Dijk. Ze is 8 jaar en heeft een prachtige bos rode krullen en blauwe ogen. Haar vader en moeder hebben geen rood haar. Jinte schrijft links maar tennist rechts. Een levenslustig kind dat graag buiten speelt. Haar huidje is gevoelig voor de zon en daarom moet ze regelmatig smeren. Bij zonnig weer heeft ze meestal een hoedje of petje op.

J.E. van Dijk, Hoofddorp

Veronique Lub

Veronique voelt zich bijzonder

Onze dochter Veronique is 5 jaar oud en zij heeft rood haar. Als ouders waren wij hierdoor verrast, aangezien haar grote broer en zus beide blond zijn. Wij hebben zelf allebei donkerblond haar. Veronique vindt het zelf erg leuk om rood haar te hebben en voelt zich daardoor bijzonder. Zij wordt hierin uiteraard door ons bevestigd, maar ook door anderen. Regelmatig worden we door vreemden op straat aangesproken over haar prachtige haren. Vaak wordt dan ook aan haar moeder gevraagd of haar vader ook rood haar heeft. Die heeft alleen een beetje rossige baard, maar schaart zich niet onder de roodharigen. Aangezien we inmiddels op de hoogte zijn, leggen we dan ook uit dat beide ouders het betreffende gen moeten hebben om een kind met rode haren te krijgen.

Veronique is overigens ook linkshandig, maar verbrandt weer niet snel in de zon. Of ze net als andere roodharigen een hogere dosis pijnmedicatie nodig heeft, hebben we gelukkig nog niet hoeven testen. Wat er ook van de voor- of nadelen zij, wij vinden haar rode haar prachtig. Als ze oud genoeg is gaan we zeker weten een keer naar Roodharigendag!

Lucinda Hoogewerf, moeder van Veronique Lub, Spanbroek

Achterom kijken naar een vreemd verleden

Vrijdag 23 augustus is het 67 jaar geleden dat ik werd geboren. Toen mijn trotse moeder mij in de kinderwagen liet zien aan de achterbuurvrouw was haar reactie: „Zo te zien is het een gezond kind. Wel jammer dat het rood haar heeft.”

Vanaf dat moment was het duidelijk dat ik ’een probleem’ had. De jaren hierna heb ik mij er letterlijk en figuurlijk doorheen geknokt. Ik werd op de meest wonderlijke, maar tevens meest vindingrijke manieren uitgescholden.

Tot mijn 17e/18e levensjaar. Ik zat met mijn vriendin op het strand van IJmuiden naast de pier. Een paar vissers liepen voorbij en een van hen riep keihard: „Kijk Jaap, de haren op z’n harses zijn net zo rood als op z’n poten.” Ik schoot keihard in de lach en keek achterom naar een vreemd verleden.

Willy Flipse

In witte kleding voor de ’grote foto’

Mijn haar heeft dezelfde kleur als in de 86 jaar daarvoor. Destijds was het een weinig voorkomende, maar opvallende kleur. In de huidige tijd zijn er velen die hun haar hebben rood geverfd. Maar het “echte” rood lijkt niet na te maken te zijn. Het is te zien op de foto’s van groepen roodharigen en is me opgevallen toen een pruikenmaker destijds, aan de hand van een plukje van mijn haar, een pruik trachtte te maken. Ik heb het gevoeld toen ik jaren geleden met mijn eveneens roodharige broer in Breda een Roodharigendag bezocht en tussen al die roodharigen liep. Die dag in witte kleding voor de ’grote foto’.

Willy Flipse, Hilversum

Levie, Sanne en Mats

Het hele gezin is trots

Wij kunnen ons bijna niet voorstellen dat roodharigen zeldzaam zijn. Maar als we er artikelen over lezen dan beseffen we hoe bijzonder het is dat ons hele gezin rood/rossig is :-) Papa Mats, mama Sanne, zoon Levi (5) en dochter Mirthe (1).

Mirthe krijgt de fles van Levie

Vooral Mirthe heeft een flinke bos rood haar. Ze krijgt er vaak complimentjes over van vreemden. Wij zijn trots op onze haarkleur!

Sanne Dekker, Sint Pancras

Anneke Stokkel

Veel geld verdiend door op groen te springen

Ik heb nooit een probleem gehad met mijn haarkleur. Ook al werd ik als kind heel veel uitgescholden. De kreten als hé rooie en rooie kroot waren favoriet. Ook heb ik heel veel geld kunnen verdienen door op groen te springen. Ik dacht altijd, jullie hebben allemaal dezelfde kleur, bruin, zwart of blond en ik heb een kleur die eruit springt. Ik ben gewoon trots op mijn rode haar.

Anneke Stokkel, Leiderdorp

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.