Premium

Speelsters van Bloemendaal en Rood-Wit lopen al dagen rond met een gouden medaille in de broekzak

Speelsters van Bloemendaal en Rood-Wit lopen al dagen rond met een gouden medaille in de broekzak
© Foto United Photos / Rob van Wieringen
Bloemendaal

Na drie dagen lopen Bertien Besteman, Edith van Beek, Sanne Stembert en Miline van de Stadt nog altijd met de gouden medaille in hun broekzak. In het Duitse Krefeld werden zij met het 50+ team Europees hockeykampioen.

Een dag na terugkomst uit Duitsland is de euforie nog groot. Edith van Beek: ,,Wat wij nou toch meegemaakt hebben; het was fantastisch. Ik loop nog steeds in mijn oranje trainingsbroek en heb mijn medaille in mijn zak. En die grijns gaat voorlopig niet van onze gezichten af. Wat een belevenis.”

In de finale werd afgelopen zaterdag Engeland verslagen met 2-0 en daarmee waren het goud en de titel voor Nederland. Bertien Besteman speelt bij Spandersbosch en is afkomstig van Strawberries. Het winnende team kent ook drie Bloemendaal-speelsters: Edith van Beek en Sanne Stembert – beiden afkomstig van HBS – en Miline van de Stadt – afkomstig van Rood-Wit.

In negen dagen werden zes wedstrijden gespeeld door acht landenteams in twee poules. Nederland verloor in de poule alleen van Engeland. ,,Het was heel intens allemaal. Veel wedstrijden achter elkaar en zelfs op onze vrije dagen zaten we op de tribune naar de andere teams te kijken. We bleven – bewust – in onze hockeybubbel zitten. We waren er tenslotte niet voor een citytrip, maar kwamen voor goud”, aldus Van Beek.

,,We hebben een avond gefeest met het Duitse team en ook dat was weer geweldig, maar de volgende ochtend om 08.00 uur gingen we gewoon weer volop aan de bak met loslopen, rekken en videobesprekingen”, aldus de speelster van Bloemendaal.

De voorbereidingen voor het EK zijn in maart begonnen met trainingen op vrijdagavond in Vleuten bij Fletiomare. Eind mei vielen de laatste dames af en bleef een 18-koppige selectie inclusief twee keepers over en een staf van vier man, waaronder teammanager Thessa Bervoets, oud speelster van HC Bloemendaal.

,,We zijn er vol voor gegaan en hebben samen de mooiste herinneringen gemaakt”, vertelt Van Beek. Het scenario van het EK doet denken aan dat van de voetballers op het EK van 1988. In de poule werd verloren van Engeland, waarna beide teams elkaar in de finale weer tegenkwamen. ,,Engeland speelde heel sterk, het hele toernooi. We hebben in de poule verdiend van ze verloren. Het is een superfitte ploeg met bijvoorbeeld indrukwekkende schouderpartijen. Tijdens de eerste helft speelden ze ons volledig stuk. Maar bij de finale waren de rollen omgedraaid. We zijn enorm gegroeid tijdens het toernooi en de coach en assistent-coach hadden een goed gameplan gemaakt, waar we ons echt aan gehouden hebben. Bij Engeland zakte het zelfvertrouwen in tijdens de wedstrijd, terwijl het bij ons juist toenam. En in het derde kwart pakten we ze met twee doelpunten en was de gouden medaille voor ons.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.