Premium

Verzorgers blij met prijs voor Simba: langzaamaan gaat het beter met de Irakese marktleeuw

Verzorgers blij met prijs voor Simba: langzaamaan gaat het beter met de Irakese marktleeuw

Wie stilstaat bij wat het ruim tweejarige dier al allemaal heeft meegemaakt, kan niet anders dan hem een beter leven gunnen. Leeuw Simba verdient het om in het zonnetje gezet te worden.

De leeuw ligt dinsdagmiddag vanuit een hoekje in zijn verblijf in Anna Paulowna de boel goed te observeren. Poten over elkaar. Zijn staart zwiept heel en af en toe heen weer. Het is er koel en er hangt een penetrante, zurige geur. Leeuwenurine.

Na een paar foto’s van de fotograaf raakt de leeuw wat geïrriteerd en begint hij zachtjes te grommen en zijn tanden te laten zien. Hij is er klaar mee. Simba is net uit het quarantaineverblijf verplaatst naar een nieuwe ruimte, waar ook andere leeuwen in de buurt zijn. ,,Hij ruikt - want leeuwen sproeien urine - en hoort hier andere dieren. Enorm wennen. Er komt ontzettend veel op hem af de laatste maanden en hij had daarbij ook wat maagproblemen. Ik zeg dan ook eerlijk: deze leeuw voelt zich nog niet lekker. Hij heeft veel tijd en rust nodig’’, vertelt directeur Robert Kruijff van Stichting Leeuw. ,,Maar we zijn blij dat zo veel mensen zich om hem bekommeren en dat hij fans heeft.’’

Lees ook: Titel ’Komkommerdier van 2019’ voor geredde leeuw Simba [video]

Over een paar weken kan Simba hopelijk naar buiten, vertelt Patrick Bos, een van zijn verzorgers. ,,Hij begint wel iets meer te ontspannen. Ik heb wel het idee dat het langzaamaan beter gaat. Hij begint ook een beetje te spelen soms, dat is goed.’’ Mocht het nóg beter gaan, dan wordt geprobeerd Simba ook wat vlees te laten vangen in de jaagsimulator, waarbij een stuk vlees aan een touw door een grote ruimte beweegt. ,,We hopen zo natuurlijk gedrag te stimuleren.’’

Verzorgers blij met prijs voor Simba: langzaamaan gaat het beter met de Irakese marktleeuw
Leeuw Simba moet nog wennen aan zijn nieuwe verblijf. Hij is de grote lieveling van de verkiezing van Komkommerdier van het jaar.
© foto Marc Moussault

Markt

Kruijff werd in december benaderd met de vraag of hij een leeuw uit Irak wilde hebben. Op een markt in Bagdad zagen Nederlandse militairen het vermagerde dier. ,,Ja, dan kijk je wel even raar op als je zo’n vraag krijgt, maar ik zei meteen: natuurlijk! Er werd toen toegezegd dat hij zo snel mogelijk hier naartoe zou komen, maar uiteindelijk heeft het nog maanden geduurd. Papierwerk, vergunning voor transport. Zo’n proces duurt altijd lang.’’

Ondertussen was de leeuw door de Irakese overheid in beslag genomen en tijdelijk ondergebracht in een dierentuin. Een crowdfundingsactie maakte het transport en de verzorging mogelijk. ,,We wilden Simba niet vrijkopen. Dan houd je de handel in deze diersoorten in stand. Daarom hebben we overlegd met autoriteiten daar en werd hij in beslag genomen.’’ In de Irakese dierentuin werd Simba zo goed bijgevoerd, dat hij wat te veel vet kreeg. Ook waren zijn spieren niet goed ontwikkeld omdat hij te weinig bewoog. Bos: ,,Hij moest weer spieren kweken. Daar zijn we nu voorzichtig mee bezig.’’

Duidelijk is dat het ruim tweejarige dier al heel wat heeft meegemaakt. Meerdere verhuizingen en transporten, veel stress en nog een naar detail: de Irakese eigenaar heeft ook de klauwen uit de voorpoten van Simba gehaald. Bij dit ontklauwen worden de nagels met wortel en al uitgetrokken, zodat ze nooit meer aangroeien. Dat moet extreem pijnlijk zijn geweest.

Maar vanaf nu gaat het stap voor stap beter met Simba. Zijn verzorger en de directeur zijn dan ook trots dat lezers van deze krant massaal op de leeuw gestemd hebben als komkommerdier van het jaar. ,,Ik vind ook dat hij het verdient. Het is een mooie bevestiging voor iedereen die zich voor hem heeft ingezet. Iedereen is begaan met Simba’’, zegt Kruijff.

Simba mag de komende jaren aansterken en bijkomen in Anna Paulowna. Uiteindelijk gaat hij naar een reservaat in Afrika waar hij de rest van zijn leven blijft.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.