Premium

Kringlopers: ’Een vrouw die zich schaamt voor het verzamelen van barbies, haar vader zoekt strips’

1/2

Tussen de boekenkasten zit Fred Rous op een comfortabele stoel. Zijn schoot ligt vol stripboeken. Zijn dochter is op de bovenverdieping. Zij is op zoek naar barbies

Rous’ hand ligt op zijn telefoon om te checken of deze strips nog ontbreken in zijn verzameling. Samen met zijn dochter gaat hij er elke week op uit, een rondje langs verschillende kringloopwinkels. Op zoek naar stripboeken.

,,Het is begonnen met de Donald Duck”, vertelt Fred. ,,Ik denk dat ik een jaar of zes was. Lezen kon ik nog niet, dus ik keek vooral naar de plaatjes. Af en toe las mijn zus de verhalen voor.” Door de jaren groeit zijn liefde voor stripboeken.

Als ze mooi is, gaat ze mee

,,Jeugdboeken las ik ook hoor, maar de stripboeken zijn blijven hangen.” Inmiddels staat zijn hele zolder vol, maar hoeveel het er precies zijn durft hij niet te zeggen. ,,Nou, dat zullen er zeker een paar honderd zijn. Een reeks als Asterix & Obelix of Dan Cooper, daar heb ik er al tientallen van.”

Ondertussen is zijn dochter boven aan het zoeken naar barbiepoppen maar ze wil liever niet met haar naam in de krant. ,,Het is toch een beetje een taboe”, vertelt ze. ,,Vrouwen van mijn leeftijd die barbies verzamelen, maar het is een hele scene hoor. Elk jaar is er ook een beurs waar mensen met hele lijsten aankomen om hun collectie compleet te maken. Zo ver ga ik niet, als een barbie mooi is dan neem ik haar mee.”

Zo gaan vader en dochter er elke week wel een keer op uit met z’n tweeën, elke keer een andere regio. ,,We komen net uit Hilversum, even lunchen en nu zijn we hier”, zegt Fred. ,,Zo weer terug naar huis in Lelystad.” De vangst voor vandaag in Naarden is wat mager, ziet hij in z’n app.

Volkswagen

,,Deze heb ik allemaal al. Gelukkig heb ik er vanmorgen al vijf gevonden, dus heb ik toch wat nieuws te pakken. Al heb ik best veel reeksen compleet hoor, dus het wordt steeds lastiger. Het ligt ook maar net aan de winkel en vooral wie er voor je is geweest. Soms kom je dat ene boek maanden niet tegen en dan ligt hij er opeens tussen.” Al valt de ontlading op zo’n moment eigenlijk best mee. ,,Ja, ik ben wel blij hoor, maar ik sta niet te springen in de winkel”, lacht hij. ,,Gewoon weer verder zoeken.”

Waar de verzamelwoede vandaan komt weten vader en dochter eigenlijk allebei niet. ,,Het gaat mij vooral om de wat oudere stripboeken, uit de jaren zeventig en tachtig”, zegt Fred. ,,Misschien dat het toch iets is om even terug in de tijd te gaan, naar toen.” Naast hun eigen verzamelingen hebben ze ook nog een gezamenlijke passie: Volkswagen autootjes. ,,We rijden zelf ook in zo’n Volkswagenbusje”, vertelt Fred. ,,Het is leuk om samen een hobby te hebben. Mijn dochter is afgekeurd en ik ben met pensioen, zo hebben we elke week toch weer een uitje. Het ligt er een beetje aan waar we zijn, maar we hebben al flink wat kringloopwinkels gehad in Nederland.”

Judith Kox

kringlopers2008.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.