Premium

60 seconden: 105 jaar, met kersenbonbons

60 seconden: 105 jaar, met kersenbonbons

Meneer Amelung is afgelopen zaterdag 105 jaar geworden. Hij is daarmee de oudste mannelijke inwoner van Haarlem. Zijn leeftijd, en wat je daar allemaal bij kunt bedenken, gonst en dendert het hele weekend door mijn hoofd.

De bekende voormalige kapper uit de Rollandstraat in de Haarlemse Leidsebuurt werd dus een maandje na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog geboren, op dezelfde dag als Franklin Delano Roosevelt jr., de vijfde zoon van de latere Amerikaanse president. Zou loco-burgemeester Robbert Berkhout (33 jaar), die hem zaterdag kwam feliciteren, weten wie er destijds burgemeester van de stad was? Dat was jonkheer Willem Bernardus Sandberg. Die was toen trouwens nog maar 38 jaar en net twee jaar burgemeester van Haarlem. Oud zou Wimpie Sandberg niet worden: hij overleed in december 1918 aan de Spaanse Griep.

,,Mijn vader is gek op kersenbonbons’’, vertelde de dochter van meneer Amelung me. ’Kersenbonbons: bestonden die al in 1914?’, wil ik ineens weten.

Al zoekend stuit ik op de naam Emil Gerbeaud (1854-1919), een in Zwitserland geboren Hongaarse banketbakker en chocoladeproducent. Hij is de uitvinder van de konyakos meggy - de bonbon met een in cognac gedrenkte kers in het hart. Wanneer de kersenbonbon in Haarlem zijn intrede doet, wordt me niet duidelijk. Chocolademaker Ferrero brengt in 1963 zijn ’Mon Chéri’ op de Nederlandse markt, zo lees ik.

Ik heb geen kersenbonbons in huis. Nooit gehad, geloof ik. Wel chocoladehagelslag. En kersenjam, van Hero. Was dat vroeger niet De Betuwe? Van Flipje? Meneer Amelung heet Flip, weet ik. Al 105 jaar.

Richard Stekelenburg

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.