Premium

Lange lustrumeditie Geschiedenis Festival in Philharmonie Haarlem

Lange lustrumeditie Geschiedenis Festival in Philharmonie Haarlem
De vijfde editie van het Geschiedenis Festival met onder anderen: Vincent Bijlo, Jeroen Dijsselbloem, Anneloes Timmerije, Els Kloek, Geert Mak, Maarten van Rossem, Herman Pleij, Adrian Goldsworthy en Rob van Wijk (vlnr).
Haarlem

Voor de vijfde editie van het Geschiedenis Festival, op 5 oktober in de Philharmonie in Haarlem, pakt organisator Historisch Nieuwsblad flink uit. Het festival kent dit keer ook een avondprogramma.

Voor die avond hebben cabaretier Vincent Bijlo, zangeres Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Bigband een eenmalige, avondvullende voorstelling samengesteld waarin de geschiedenis van Haarlem centraal staat. ‘Stad in oorlog’ heet hun show, die volgens het programmaboekje-in-wording zal gaan over ’vrijheid, vrede, vijanden, vrienden, vertrouwen en verzet’.

Inmiddels is een goed deel van het programma van het Geschiedenis Festival bekend. Vertrouwde namen als Maarten van Rossem, Herman Pleij en Geert Mak zijn ook deze lustrumeditie present.

Bijzonder belooft het optreden te worden van oud-minister en oud-voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem. Hij is de gast van interviewer Coen Verbraak, die hem zal bevragen over het thema ’Keerpunten in de recente geschiedenis’: over de banken- en Eurocrisis dus. Welke rol heeft crisis in de recente geopolitieke en economische geschiedenis en hoe kijkt hij terug op de bankencrisis en op zijn eigen rol daarin? Te verwachten valt dat ook de recente, mislukte gooi naar het voorzitterschap van IMF ter sprake komt.

Lange lustrumeditie Geschiedenis Festival in Philharmonie Haarlem
Oud-minister Jeroen Dijsselbloem.

Verbraak zal op het festival ook een voorproefje geven van zijn nieuwe documentaireserie over Indië-veteranen, die later dit najaar wordt uitgezonden.

Het festivalprogramma kenmerkt zich dit keer ook door een brede waaier aan onderwerpen. Zo zal de beroemde Engelse historicus Adrian Goldsworthy vertellen over Romeinse manier van oorlog voeren. Het is het onderwerp van zijn klassieke werk Roman Warfare, dat dit najaar voor het eerst in Nederlandse vertaling zal verschijnt. Historici Daniël Knegt, Koen Vossen en Bas Kromhout gaan in debat over hedendaags nationalisme en dat van de jaren dertig. Historicus Els Kloek en sociologen Jolande Withuis en Abram de Swaan buigen zich over honderd jaar feminisme in Nederland. En schrijfster Anneloes Timmerije kruipt met een theatrale monoloog twintig minuten in de huid van Maria van Aelst, die in 1625 als 18-jarig meisje met een groep jonge vrouwen naar Batavia werd verscheept voor de zogenaamde ’Volksplanting’.

Andere sprekers op festival zijn onder meer: Dick Harrison, Philipp Blom, Simon Sebag Montefiore, Adrian Goldsworthy en Marita Mathijsen. Er is een kinderprogramma en een mini-expositie over de DDR. Bij binnenkomst worden gasten verwelkomd door inloopmuzikant Paul Pappillon.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Historisch Nieuwsblad.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.