Commentaar: Zolang de bus maar start, komt het met AZ wel goed, zegt Arne Slot

Heerlijke man, die trainer van voetbalclub AZ. Stadion ingestort, waarschijnlijk een jaar lang dakloos, maar Arne Slot klinkt tussen al het getreur verfrissend relativerend. Zolang de spelersbus maar start en zijn vier beste spelers niet worden verkocht, komt het met AZ sportief namelijk wel goed dit seizoen.

Dat de problemen er bij AZ ondertussen niet kleiner op zijn geworden, is echter een feit. Het deels ingestorte dak bevat nog meerdere zwakke plekken, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Nu op de tribunes plaats nemen, is spelen met je leven. En dat waarschijnlijk het dak eerst een reparatie wacht om pas daarna als geheel te kunnen worden versterkt, betekent zomaar een seizoen lang uitwedstrijden.

Los van de juridische strijd die rond de aansprakelijkheid zal losbarsten – wiens verzekeringsmaatschappij krijgt straks de rekening gepresenteerd? – heeft AZ een levensgroot probleem. Hoe houd je als club immers de aanhang tevreden als fans niet meer iedere twee weken met de fiets naar het stadion kunnen trappen?

Door de fenomenale sfeeractie in het ADO-stadion heeft de club de gunfactor nu nog aan haar zijde, maar voor hoe lang? Niemand kan het een supporter kwalijk nemen dat hij zijn seizoenkaart inlevert nu duidelijk is dat ’thuis’ ook ’uit’ is geworden. De Alkmaarse club levert niet wat er is beloofd en zal weinig anders kunnen dan het geld terug te storten. En wie eenmaal weg is, keert niet vanzelfsprekend terug.

Veel zal daarom toch van Arne Slot en zijn team afhangen. Want alleen succes zal AZ over een jaar aan een grote supportersschare onder een dan versterkt dak helpen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie