Regio telt zes vervuilde locaties: eentje in Zandvoort, vijf in Haarlemmermeer

Hoofddorp

Op vijf locaties in Haarlemmermeer en een in Zandvoort ligt vervuilde grond die niet onder controle is.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van Follow the Money en Localfocus. De PvdA’ers Bert den Elzen en Dicky Kerkhoff hebben B en W van Haarlemmermeer om opheldering gevraagd.

In heel Noord-Holland zijn 57 locaties gevonden. In deze regio eentje in Zandvoort (aan de Louis Davidsstraat) en vijf in Haarlemmermeer: twee op Schiphol-oost, twee in Zwaanshoek en een in Nieuw-Vennep.

De PvdA’ers willen weten of hier gevaar is voor de volksgezondheid en wat er wordt gedaan om risico’s te voorkomen.

Op Schiphol-oost gaat het om PFOS-vervuiling, in 2008 ontstaan toen een brandblusinstallatie in een hangar een heel weekeinde aanstond. De miljoenen liters vervuild water zijn daar gecontroleerd opgeslagen. Sanering is mogelijk, maar erg kostbaar. De vraag wie de rekening gaat betalen blijft al jarenlang onbeantwoord.

Een andere vervuilde locatie op Schiphol-oost kwam eerder in het nieuws. Voor de aanleg van een busbaan werd in 2018 50.000 kubieke meter grond naar een terrein bij Rijsenhout gebracht.

In Nieuw-Vennep is het voormalige Vicon-terrein gemarkeerd in het onderzoek.

In Zwaanshoek gaat het om een terrein aan Hanepoel, een vervuiling die al langer bekend is en waar de provincie werkt aan een saneringsplan. Deze vervuiling verplaatst zich richting woningen.

De andere locatie is een stuk grond aan de Spieringweg verderop in het dorp. Dat terrein, nu een bloemenkwekerij, was tot de jaren negentig zeker twintig jaar verhuurd aan een kleiduifschietvereniging. Het was destijds toegestaan om loodhoudende munitie te gebruiken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.