Zonnepanelen voor Haarlemmers met weinig geld
GroenLinks-raadslid Melissa Oosterbroek en PvdA’er Isabelle Wisse zijn er beducht op dat voordeeltjes om huizen te verduurzamen alleen ten goede komen aan Haarlemmers met hogere inkomens.
De twee raadsleden vinden dat de duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem voor de aanschaf van zonnepanelen ook bereikbaar moet zijn voor mensen met een minimuminkomen.
De raadsleden reageren op het verhaal van Haarlemmer Dick van Eeken, die zich in de krant van donderdag beklaagt dat hij als uitkeringsgerechtigde niet in aanmerking komt voor een goedkope lening van de gemeente. Met zo’n lening kan hij zonnepanelen op het dak van zijn eigen woning laten leggen.
Kosten
Die zonnepanelen voor zijn dak kosten drieduizend euro. Volgens Van Eeken komt hij niet voor zo’n duurzame lening met een lage rente in aanmerking, omdat hij in de bijstand zit. Hij vindt ’dat de minder bedeelden worden gediscrimineerd’.
De gemeente zegt daarop dat altijd een inkomenstoets wordt gedaan. Er wordt gekeken naar het inkomen, de maandlasten en de schulden bij het aanvragen van een duurzaamheidslening. Een uitkering sluit iemand niet uit.
Het verkrijgen van een lening gaat in tweeën: eerst moet een aanvrager op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland zijn gegevens invullen en krijgt hij een indicatie van het leenbedrag. Daarna vindt bij het indienen van de aanvraag nog de financiële toets plaats.
Melissa Oosterbroek van GroenLinks is benieuwd of er meer voorbeelden zijn zoals Van Eeken, die zijn woning door zijn krappe beurs niet kan verduurzamen. ,,Als bij iedereen met een uitkering zo’n aanvraag wordt afgewezen, moeten we nog eens naar deze regeling kijken. Dan moet deze regeling worden verbeterd.’’
Volgens Oosterbroek moet de gemeente bij de toekenning van een lening aan een uitkeringsgerechtigde kijken naar diens uitgavenpatroon. Als iemand met een uitkering heeft bewezen dat hij goed met geld kan omgaan, moet een duurzaamheidslening bereikbaar zijn.
Oosterbroek: ,,Petje af, dan. De lening is er om de inkomenskloof te verkleinen. Ook met een inkomen van duizend euro moet je de keuzevrijheid hebben om in een duurzamer huis te gaan wonen. Zo’n extra lening kan natuurlijk niet bij iemand met een zware BKR-registratie.’’ Nederlanders in de schulden zijn geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR).
Klimaatneutraal
PvdA’er Isabelle Wisse is dezelfde mening toegedaan. Zij benadrukt dat Haarlem elk zonnedak nodig heeft om in 2030 klimaatneutraal te zijn. ,,De PvdA is voor sociale energiemaatregelen, waarbij vooral de lagere inkomensgroepen worden meegenomen.’’