Premium

Zeer schone stranden in de IJmond, alle stranden krijgen vier sterren

Zeer schone stranden in de IJmond, alle stranden krijgen vier sterren
Het Heemskerkse strand is het schoonste strand van de IJmond.
© archieffoto Ronald van Wijk
IJmond

Alle stranden in de IJmond hebben vier sterren gekregen en het predicaat ’Zeer schoon strand’ in de strandverkiezingen. Beverwijk/Wijk aan Zee zag vorig jaar deze hoogste score nog aan zich voorbij gaan, dit jaar is een duidelijke verbetering te zien in de netheid van het strand en is ook daar een vier sterren-score uitgedeeld.

Voor de verkiezingen, een initiatief van onder meer Supporters van schoon, Green deal en Strand Nederland worden de stranden regelmatig bezocht. Daarbij kijkt de controleur onder meer naar hoe schoon het is op het parkeerterrein, de strandopgang, rond een paviljoen, hoe vol de afvalbakken zitten en uiteraard het strand zelf. De situatie op het strand en rond de paviljoens telt daarbij zwaarder in de weging dan die op een parkeerterrein of de opgang. Een woordvoerder van de strandverkiezingen is zeer content over de stranden in de IJmond: ,,In Beverwijk hebben ze hard gewerkt, dat kunnen we goed zien. Het was veel schoner dan vorig jaar. Dat zagen we bij de eerste inspectie al en dat hebben ze vol weten te houden.’’

Het strand bij Heemskerk scoorde in de verkiezing het hoogst van de IJmond, bij de inspecties rond paviljoen de Vrijheit werd alle drie de keren een 10 behaald. Het strand bij de Vrijheit is ook het schoonst van de IJmond en krijgt gemiddeld een 9,3. Het Strandhuis in Wijk aan Zee scoort een 9,1 gemiddeld en De Kust een 9,3.

Peuken

,,Castricum is met de hakken over de sloot een strand met vier sterren’’, laat de woordvoerder van de verkiezing weten. Het strand bij Bad Noord in Castricum scoort gemiddeld een zeer nette 9,1. Maar een slechte controle bij Zoomers (in totaal gemiddeld een 7,8) in april waarbij er veel peuken rondom het paviljoen lagen en er veel zwerfvuil lag op het parkeerterrein in verband met nieuwbouw, bracht de vier sterrenscore in gevaar. Gelukkig komt het strand als geheel net boven de grens van 8,5 uit en krijgt Castricum wel de vier sterren toebedeeld.

In Velsen scoren de stranden, op het strand bij Zoomers na, het laagst. Toch zijn het geen scores om over te treuren, de vier sterren zijn binnen voor de Velsense stranden. Het zand rondom Timboektoe krijgt een 9, bij Paviljoen Noordzee is het strand een 8,9 waard en bij Beach Inn weet IJmuiden een 8,5 te behalen. De strandopgang bij IJmuiderslag wist een tien te scoren, evenals het strand rondom paviljoen Noordzee. ,,De stranden in Noord-Holland, zeker als het gaat om IJmuiden en noordelijker, doen het echt steeds beter. Zuidelijker liggen nog wel wat probleemkinderen’’, vat de woordvoerder van de verkiezing de resultaten van onder meer Bloemendaal samen.

Controles

Bij de controles werd gekeken welk afval voorkwam. Vooral sigarettenpeuken en klein plastic afval als flessendoppen werden in het zand aangetroffen. De inspecteurs keken ook in welke mate bezoekers gestimuleerd worden om op te ruimen. Het schoonste strand van Noord-Holland is volgens de inspecteurs overigens het strand van Den Helder.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.