Stem nu: De wolf, de eikenprocessierups of de reuzenteek, wat is het komkommerdier van 2019?

1/2

Buxussen die kaal worden gevreten, mensen die blind worden van rupsjes en de opkomst van het wolventoerisme. De zomer waren de dieren veelvuldig in het nieuws. Maar welk dier is volgens u het komkommerdier van 2019? U kunt onderaan het artikel uw stem uitbrengen!

Kandidaat 1. De eikenprocessierups: Is een terugkerend komkommerdier. Zorgt voor jeuk bij velen. Dit jaar waren er wel heel erg veel eikenprocessierupsen en ze domineerden dan ook langdurig het nieuws. De brandhaartjes van de rups zorgden ervoor dat tientallen mensen ernstige oogklachten kregen.

Stem nu: De wolf, de eikenprocessierups of de reuzenteek, wat is het komkommerdier van 2019?
Eikenprocessierupsen.
© Foto Hollandse Hoogte/Rob Voss

Kandidaat 2. De degoe: Deze knager staat op de eerste plaats van de top tien van meest geredde dieren uit Nederlandse huishoudens bij de Stichting AAP. Deze stichting vangt dieren op. Veel degoes worden gedumpt omdat ze een complexe verzorging nodig hebben. Ze hebben speciale voeding nodig en hebben bovendien een moeilijk karakter.

Kandidaat 3. Leeuw Simba: Simba werd in Irak door twee marechaussees gered van een markt in Bagdad en naar Nederland getransporteerd na een crowdfundingsactie met hulp van Stichting Leeuw. Er werd tien mille ingezameld. Simba zal de komende tijd aansterken op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de leeuw naar een plek in Afrika wordt teruggebracht.

Stem nu: De wolf, de eikenprocessierups of de reuzenteek, wat is het komkommerdier van 2019?
Leeuw Simba.
© Foto ANP

Kandidaat 4. De Aziatische tijgermug: Eén van de exoten waar we misschien niet op zitten te wachten is de tijgermug. De mug kan ziektes als knokkelkoorts of zika overbrengen. Waarschijnlijk worden de tijgermuggen ongewild geïmporteerd door bandenbedrijven. Deze zomer bepaalde de Raad van State dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet vertellen waar in Veenendaal Aziatische tijgermuggen zijn gevonden. Ook moeten documenten over de vondst openbaar worden gemaakt. De zaak was aangespannen door de Stichting platform Stop invasieve exoten.

Stem nu: De wolf, de eikenprocessierups of de reuzenteek, wat is het komkommerdier van 2019?
Een Aziatische tijgermug.
© Foto ANP

Kandidaat 5. De Amerikaanse rivierkreeft: De Amerikaanse rivierkreeft is ook bezig aan een opmars. Het dier werd in 1985 voor het eerst gespot in de Nederlandse wateren, maar vermenigvuldigt zich snel. De dieren eten waterplanten waardoor die op sommige plekken verdwijnen en daarmee verdwijnt ook ander waterleven. Ook worden oevers en wallen verzwakt door de holen die de rivierkreeften graven. Op sommige plekken in West-Friesland durfden mensen niet meer met slippers de straat op. In de Verenigde Staten worden de dieren overigens op grote schaal gekweekt en worden ze als delicatesse beschouwd.

Kandidaat 6. De wolf: De wolf is na 200 jaar afwezigheid écht terug in Nederland. Nog niet in het westen van het land, maar wel op de Veluwe. Daar is de wolvenroedel uitgebreid met vijf welpen. Het heeft al geleid tot wolventoerisme. Boswachters van Staatsbosbeheer hebben er een dagtaak aan om te voorkomen dat het leefgebied van de wolven wordt verstoord. Getracht wordt de locatie van de wolven geheim te houden.

Kandidaat 7. De buxusmot De buxusmot heeft deze zomer weer huis gehouden in Nederland. Het diertje leeft ongeveer acht dagen en legt in deze periode zo’n 800 eitjes aan de onderzijde van het buxusblad. De rupsjes die uit die eitjes komen, vreten binnen de kortste keren een hele buxusstruik kaal. De afgelopen jaren zijn veel buxuskwekerijen verdwenen doordat veel consumenten de plant niet meer in hun tuin willen.

Kandidaat 8. De plunderhusky’s: In Bergen werden deze zomer op mysterieuze wijze huisdieren doodgebeten. Het ging om katten, kippen en konijnen. Hoewel ze niet op heterdaad waren betrapt, waren op videobeelden twee husky’s gezien. Het vermoeden was dat deze dieren achter de bijtincidenten zaten. Na een oproep van de politie heeft de eigenaar van de ’plunderhusky’s’ zich gemeld. De honden bleken in het bos los te zijn gebroken.

Kandidaat 9. De vliegende mieren: Ze vlogen weer massaal uit: de vliegende mieren. Toen het droog en zonnig werd, doken ze in groten getale op om voor veel overlast te zorgen. Het gaat om mieren die aan hun bruidsvlucht bezig waren. De toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen dan uit om een nieuw volk te beginnen. Hiervoor hebben ze tijdelijk vleugels. De overlast was overigens van korte duur.

Kandidaat 10. De halsbandparkiet: Het is een schattig ogende vogel, maar de halsbandparkiet begint huis te houden in ons land. In de stad maken ze lawaai, poepen ze alles onder en slopen ze bomen en op het platteland hebben de parkieten het voorzien op de fruitoogst. Vooral de perenteelt in Noord-Holland werd getroffen. De parkieten eten niet hele peren op, maar ze pikken van elke peer één stukje af en vliegen dan door naar de volgende peer. Een aangepikte kiem is en doelwit van ziektekiemen en ongedierte. Ook verjagen de halsbandparkieten oer-Hollandse vogelsoorten.

Stem nu: De wolf, de eikenprocessierups of de reuzenteek, wat is het komkommerdier van 2019?
Halsbandparkieten slopen een boom.
© United Photos/Paul Vreeker

Kandidaat 11. Ringslang in het ziekenhuis: Een flinke ringslang zorgde deze zomer voor consternatie in het Hilversumse Tergooi ziekenhuis. Het dier lag een hoekje van een hal die door ziekenhuispersoneel wordt gebruikt. Toen een beveiliger het dier met een stok aanraakte, beet de slang daarin. Daarna werd de dier met behulp van een tak gevangen en losgelaten in het bos.

Kandidaat 12. Dolfijnen voor de kust:Voor de kust van Den Helder is deze zomer een groep van zo'n tien tot twintig dolfijnen gespot. De groep tuimelaars bestond uit dieren van verschillende leeftijden, van jong tot oud. En volgens de Stichting SOS Dolfijn is het bijzonder. De dieren werden eerst gespot voor de kust van Camperduin en daarna in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder. Zo'n honderd jaar geleden was de tuimelaar in Nederland nog een veel voorkomende soort, maar halverwege de twintigste eeuw verdween de soort grotendeels uit de Nederlandse wateren.

Kandidaat 13. De konikpaarden: De dieren in de Oostvaardersplassen blijven de gemoederen bezighouden. Nu werden leden van Provinciale Staten in Flevoland teruggeroepen van hun zomerreces. Statenleden van Forum voor Democratie, PVV en Partij voor de Dieren hadden de extra zomervergadering aangevraagd omdat de Konikpaarden in de brandende zon stonden. En dit leidde tot kritiek op de wijze waarop de provincie toezicht houdt op Staatsbosbeheer.

Kandidaat 14. De fruitmot: Deze uit Afrika afkomstige mot vormt een bedreiging voor de import van rozen uit Kenia. En dat terwijl de import goed is voor 257 miljoen euro en erg belangrijk is voor de sector. In de eerste zes maanden van dit jaar werd al 24 keer een partij rozen onderschept met daarin de Afrikaanse fruitmot.

Kandidaat 15. De reuzenteek: Een beestje met lange poten, dat hard kan lopen en gastheren op meters afstand kan herkennen en minuten lang achtervolgt. Brrrr. In het Drentse dorp Odoorn is de ’reuzenteek’ ofwel de hyalloma-teek ontdekt. Deze teek kan het voor mensen gevaarlijke Krim-Congovirus virus bij zich dragen. Hieraan overlijdt gemiddeld 30 tot 50 procent van de patiënten. De reuzenteek komt vooral voor in Zuid- en Oost-Europa, Azië en Noord-Afrika. De vrees bestaat dat de teek in de toekomst door het steeds warmer wordende klimaat vaker zal voorkomen in Nederland.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie