Premium

Column Wouter Klootwijk: Utrechtse rekensommen

Column Wouter Klootwijk: Utrechtse rekensommen
© Foto Ella Tilgenkamp

Albert Heijn over een water uit Spanje: ’De zachte smaak laat gerechten en wijnen perfect tot hun recht komen’. Het zit in een bonkige blauwe plastic fles met hoge schouders. Lelijk, die fles, denkt men misschien in alledaagse onnozelheid. Mis! Want, zegt Albert Heijn: ’De donkerblauwe designfles heeft een stijlvolle uitstraling’.

Hoe kun je er faliekant naast zitten met je oordeel over dingen op het schap in de winkel. Die fles is mooi! Of is stijlvol typisch iets anders dan mooi? Of nog wonderlijker; kan stijlvol even zo vrolijk spuuglelijk zijn? En dat water wijn helpt tot zijn recht te komen. Kan wijn dat dan niet in zijn eentje af? Er wordt wat afgekletst in de commercie.

Het water in de blauwe fles, 1,07 euro per 0,75 liter, komt uit een bron in midden Spanje. Solán de Cabras. Het is 3600 jaar geleden naar beneden geregend en door gesteente gefilterd. Goed water, vast wel, maar het water dat in ’s Hertogenbosch uit huishoudkranen komt is dat ook. En wie dol is op oud water moet het eens in Den Bosch gaan drinken. Drie keer zo oud als dat uit Spanje. En zoals vaker gezegd als het om vergelijking kraan en fles gaat, een liter uit Spanje is duizend keer duurder.

Ja logisch, die fles moest helemaal met de vrachtwagen naar hier komen en Jumbo, die hem ook verkoopt, moet er toch wat aan verdienen? Dat is een logica waarbij iets over het hoofd wordt gezien.

Hoe slecht we zijn als mens. Dat wordt uitgerekend in Utrecht. Niet alle slechtheid kan gevangen worden in rekensommen. Maar in elk geval wel het kwaad dat we aanrichten aan het wereld leefmilieu. De Nederlandse regering heeft er een kantoor voor ingericht voor de stichting MilieuCentraal, die door de overheid financieel onderhouden wordt.

MilieuCentraal adviseert burgers hoe milieuvriendelijk leven precies moet. Het streven is een ’klimaat neutraal’ bestaan. Dat gaat nooit helemaal lukken. Maar zopas werd ons geleerd dat we er alvast mee opschieten als we geen melk meer in onze koffie doen. Alles wordt uitgerekend, ook wat we drinken. De website van MilieuCentraal zegt: ’Wat je drinkt maakt uit voor het milieu. Drank veroorzaakt bijna een kwart van de klimaatbelasting van al onze voeding. En net als bij eten kun je ook met bewust drinken klimaatwinst boeken’.

Zwarte koffie is bewuster drinken, want melk in de koffie komt van een koe. Een koe in de wei laat boeren en winden waarbij methaan vrijkomt. Methaan wordt een broeikasgas genoemd. Het doet mee aan opwarming van de aarde, die we aan den lijve beginnen te voelen. Het is in zomerse nachten al zo warm soms, dat mensen die dichtbij zee wonen, op het strand gaan slapen. Die warmte komt mede van de koffie verkeerd die we drinken. Cijfers zijn te vinden op de website milieucentraal.nl, met een grafiekje dat duidelijk wil maken hoe rampzalig melk wel niet is. Veel erger dan bier.

Dus dan maar zwarte koffie? Helemaal geen koffie is nog weer een tik beter. En als we zo nodig wat willen drinken? Tegen kraanwater heeft Utrecht het minst bezwaar. Water van ver is vuil om het transport. We zitten dus goed met een kraan thuis. Maar komt wijn er nog wel mee tot zijn recht?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.