Vanaf donderdag treuren om de zonnebaars, hemelboom en treurspreeuw

Vanaf donderdag treuren om de zonnebaars, hemelboom en treurspreeuw
De treurmaina is vanaf vandaag niet meer welkom.
© Foto Theo Terwiel
Amsterdam

De treurmaina is een elegante zangvogel met een priemende blik. Familie van de spreeuw en daarom ook wel treurspreeuw genaamd. Kan erg goed ringtones nadoen en praat ook mensen na. Niet heel coherent, meer als gebrabbel. Het maakt hem leuk voor de volière.

Niet voor lang meer. Donderdag 15 augustus gaat een import- en verkoopverbod in voor de treurmaina. Voor vogelliefhebbers die ze houden, geldt een ’uitsterfbeleid’. De vogels mogen niet ontsnappen, zich niet voortplanten en moeten in de volière blijven tot ze vanwege een natuurlijke dood van hun stokje gaan.

De treurmaina is een van de zeventien exotische planten en dieren die donderdag op de Unielijst van invasieve exoten worden bijgeschreven. Dat betekent bestrijding in Europees verband. „Een opsteker voor de natuur”, zegt Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten. Ook de zonnebaars en de hemelboom staan op de lijst.

De baars veroorzaakt grote ecologische schade en de hemelboom scheidt gifstoffen uit die inheemse planten bedreigen. „Bloemen en bladeren kunnen allergische reacties geven en hemelbomen brengen met hun wortels schade toe aan funderingen, rioleringen en leidingen”, zegt Reinhold.

De treurmaina verorbert eieren en kuikens van andere soorten en heeft naast insecten, appel, peer, aardbei, maïs en tarwe op het menu. „In steden kan de treurmaina geluidsoverlast veroorzaken en overlast door vogelpoep”, waarschuwt Reinhold. Volgens Hans van der Stroom van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers is de treurmaina geen probleem. „Door klimaatverandering komt het vaker voor dat vogels zich hier vestigen. Vroeger werd je voor gek verklaard als je zei een flamingo te hebben gezien. Nu zitten ze gewoon bij de Grevelingen. De treurmaina zou zich in Zuid-Europa voort kunnen planten, hier niet.”

De Acridotheres tristis, zoals zijn Latijnse naam luidt, wordt niet veel gehouden. „Er ontsnappen elke dag vogels uit volières, vaak zebravinken of parkieten. Ze houden het even vol en dan neemt een kat ze te pakken, ze vinden geen eten of het is te koud voor ze. Of iemand vindt ze en dan brengen wij ze terug, want alle volièrevogels zijn geringd. Als een treurmaina zou ontsnappen, is de kans dat die een partner vindt nihil. De vogel komt hier helemaal niet voor, welnee.’

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie