Premium

Regisseur Iris Stam wil bewondering bewerkstelligen met theaterproductie Luwte

Regisseur Iris Stam wil bewondering bewerkstelligen met theaterproductie Luwte
Regisseur Iris Stam (m) en tweelingzussen Dunya (l) en Iris Pals (r).
© Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Een nomadische gemeenschap die in een ver verleden meereisde met waar de wind haar voerde, is ongelukkigerwijs vast komen te zitten op een plek in de Luwte. ’De wind keerde zich tegen ons’, zeggen de wijze oudjes. De leefwijze van de gemeenschap veranderde, oude gebruiken raakten in vergetelheid, Maar wat nu als de wind plots terugkeert en de leden van de gemeenschap weer kunnen reizen net als hun voorouders dat deden? In hoeverre zijn ze verankerd in de Luwte?

Noordhollands Dagblad/IJmuider Courant

is mediapartner van deze theaterproductie

Iris Stam is de regisseur van Luwte. Tweelingzussen Dunya en Isa Pals (11) spelen mee als de Kinderen.

,,Ik ben niet het type regisseur dat vooraf een nauwgezet plan in gedachten heeft. Iemand heeft een klein idee, een ander haakt erop aan en zo groeit er wat. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want op een gegeven moment is het tijd om knopen door te hakken.”

Daarvoor wordt veelvuldig overleg gevoerd binnen het artistiek team. In totaal werken meer dan honderd mensen mee aan de productie. Van de bouwers, schilders, en regelaars achter de schermen tot de spelers, koorleden en dansers. Samen vertellen ze het verhaal van een kleine gemeenschap die in hoog tempo om moet leren gaan met een nieuwe werkelijkheid.

,,Het draait om verandering en hoe mensen daar heel verschillend mee omgaan. Het is geen verhaal over goed of fout. Iedereen mag er zijn eigen conclusies uit trekken”, vindt Iris. ,,In het theater kan ik de wereld om mij heen vangen en stileren. De manier waarop ik dat doe, bepaalt hoe het verhaal verteld wordt.”

Details

Honderden details moeten daarvoor worden uitgedacht. Hoe lopen de Wijze Oudjes het veld af? Wanneer zet de muziek in? Hoeveel tijd kost het om de alarmtoren te bereiken? Een megaklus, maar Iris Stam krijgt het er niet warm van. Ze heeft vaker grote producties geregisseerd, waaronder de voorstelling Schemering, die twee jaar geleden door Stichting Theatermanifestatie IJmond werd gemaakt. Diezelfde stichting steekt nu achter Luwte. Per repetitie bekijkt Iris waaraan ze aandacht moet schenken. ,,De ene keer let ik op de tekst, de volgende keer op de bewegingen of waar iedereen staat. Als je in een vroeg stadium alles tegelijk probeert te overzien, wordt het een chaos.”

In Luwte spelen zeven kinderen mee, waaronder tweelingzussen Dunya en Isa Pals (11). Als de wind van verandering door het dorp waait, leggen zij de meeste nieuwsgierigheid aan de dag. ,,De volwassenen zijn stijver en stugger, die willen vooral vasthouden aan wat ze kennen. De Kinderen zijn de aanjagers”, zegt Iris.

Stiekem

Dunya heeft duidelijk lol in haar rol: ,,Leuk is dat de Kinderen alles stiekem doen. De volwassenen mogen van niets weten. En is dat niet altijd leuk?” Aan het begin van de repetities hadden De Kinderen nog geen namen, alleen letters van het alfabet. Daar brachten de jonge acteurs snel verandering in.,,We moesten toch een naam hebben”, vond ook Isa, die eerst kind E was maar zich nu Emma noemt. Dunya koos voor de naam Sterre.

,,Doordat we nu een naam hebben, kunnen we ons beter inleven in onze rollen. Het is heel leuk om met de ouderen en met de muzikanten samen te werken. Daar leren we veel van. Ik vind het ook leuk dat je geduld moet hebben: er staat niet één twee drie een mooie voorstelling”, zegt Dunya. Haar zus Isa speelt staat eveneens graag op het toneel. ,,Soms zou ik willen dat ik iemand anders was. In het theater kan dat gewoon.”

Toen nog niet alle decorstukken gereed waren, moest er zo nu en dan worden geïmproviseerd. Zo deden een paar stenen dienst als bed. Lekker lag dat volgens de zusjes niet.

Vliegmachine

,,Lijden voor de kunst, dat hoort erbij”, grapt Iris. ,,In het begin moest iedereen zijn verbeelding nog veel gebruiken. Het clubhuis en bos stonden alleen aangegeven met linten. We gebruikten een piano als stand-in voor de vliegmachine. Ik wist hoe het ging worden, maar van de spelers vergde het nogal wat.”

Met de enorme afmetingen van de speelvloer – meer dan zeventig bij zeventig meter – moet ook in het acteerwerk rekening worden gehouden. Dunya: ,,De Kinderen staan veel achterop het veld en moeten daarom erg grote bewegingen maken. Of opeens hard rennen of stilstaan om de aandacht te trekken.” Zus Isa vult aan: ,,We mogen ook weer niet te snel bewegen of te langzaam. Het publiek moet de tijd krijgen om te zien wat we doen maar het mag niet saai worden. Best lastig. Het is net rekenen.”

Wat regisseur Iris bij het publiek hoopt te bewerkstelligen? ,,Verwondering. Maar dat hoop ik altijd.”

Kaartverkoop

De theaterproductie Luwte wordt opgevoerd van 12 tot en met 15 september op het ’blokkenterrein’ van Rijkswaterstaat (Ingang ter hoogte van Badweg 38, nabij het Bunkermuseum). Tickets zijn verkrijgbaar via www.theatermanifestatieijmond.nl

opening_luwte.pdf

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.