Premium

Lissenaar krijgt vier jaar cel voor gewelddadige beroving kroegbaas in Hillegom

Lissenaar krijgt vier jaar cel voor gewelddadige beroving kroegbaas in Hillegom
Den Haag

De 63-jarige John C. uit Lisse is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, vanwege de gewelddadige beroving van de uitbater van café Gewoon Gezellig in Hillegom.

Hij kneep de keel van kroegbaas net zo lang dicht totdat deze het bewustzijn verloor. Toen het slachtoffer weer bijkwam, had C. de kassa van de kroeg meegenomen.

De verdachte was op 31 januari ’s ochtends al begonnen met alcohol drinken. Omstreeks half één ’s middags arriveerde hij bij Gewoon Gezellig, bestelde er ook weer bier, en gooide geld in de gokkast. Met de kroegbaas maakte hij aanvankelijk nog een ontspannen praatje.

Plots stond John C. echter achter de bar van Gewoon Gezellig. „Ik heb geld nodig”, zei hij, en greep de kroegbaas bij de keel. Het slachtoffer viel op de grond, C. ging bovenop hem zitten en drukte met beide handen de keel van de kroegbaas dicht. Met de geldlade van Gewoon Gezellig in een tas ging hij naar een volgende kroeg in Hillegom, De Kleine Beurs, en bestelde daar een taxi. Later die middag hielden agenten hem aan in de woning van zijn ex-vrouw in Lisse, waar hij de weggenomen geldlade net openmaakte.

„Op klaarlichte dag pleegde mijnheer een roofoverval waarbij iemand het leven had kunnen laten”, zei de officier van justitie twee weken geleden, tijdens de strafzitting bij de Haagse rechtbank. De aanklaagster eiste tegen John C. een celstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, vanwege een poging tot doodslag. Het uiteindelijk vonnis van de rechtbank wijkt niet veel af van deze strafeis.

C. wist zich niet veel te herinneren van de gebeurtenissen, maar wilde tijdens de zitting het verhaal van de kroegbaas wel geloven. Door de drank was hij aan lager wal geraakt, vertelde de Lissenaar aan de rechtbank.

Hij moet aan de kroegbaas een schadevergoeding van vijfduizend euro betalen. Als hij vrijkomt, moet hij zich ook laten behandelen aan zijn alcoholverslaving.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.