Premium

Geschonken werk Jaap Ploos van Amstel te zien op op aanwinstenwand Teylers Museum

Geschonken werk Jaap Ploos van Amstel te zien op op aanwinstenwand Teylers Museum
Terry van Druten bij de aanwinstenwand in Teylers Museum met werk van Jaap Ploos van Amstel.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Op de ’Aanwinstenwand’ van Teylers Museum worden tot 8 oktober vier werken tentoongesteld van de Haarlemse kunstenaar, graficus, tekenaar, aquarellist en schilder Jaap Ploos van Amstel (1926).

De twee aquarellen en tekeningen van krijt op papier maken deel uit van een schenking van twintig werken aan het museum, die Ploos van Amstel in 2016 bij gelegenheid van zijn negentigste verjaardag heeft gedaan. „Jaap Ploos van Amstel is een belangrijke Haarlemse hedendaagse kunstenaar van wie we al langer werk, daterend van voor de jaren 90 in onze collectie hebben. Jaap heeft veel mensen les gegeven en als kunstenaar met een eigen handschrift een aanzienlijke invloed gehad op het beeldende-kunstklimaat van Haarlem. Deze ruimhartige schenking draagt ertoe bij dat we nu ook weer actuele kunst van hem in het museum hebben”, licht conservator Kunstverzamelingen Terry van Druten toe.

Familietentoonstelling

„De aquarellen ’Blauwe ballon ter aarde’ en ’Ballonnen’ dateren uit ’99 en ’98. Ze haken mooi aan bij de familietentoonstelling over de historie van de luchtballon die we hier in 2016 als zomerexpositie hadden. De krijttekeningen uit 2011 tonen de schedel van de Mammoet van Heukelum, die in de eerste fossielenzaal van ons museum te zien is en die al in 1824 door kastelein Martinus van Marum, de eerste directeur, voor de collectie werd aangekocht.”

„Teyler bezit nu dus een mooie collectie uit het oeuvre van Ploos van Amstel. We laten hier een kleine selectie van de nieuwe aanwinsten zien, waar we erg blij mee zijn. Dat het tot nu geduurd heeft, voor we deze dwarsdoorsnede daaruit op onze aanwinstenwand kunnen exposeren, komt doordat deze wand nu eenmaal niet groter is. We zijn natuurlijk een museum voor wetenschap en kunst. Er zijn regelmatig nieuwe aankopen, nagelaten werken en schenkingen van kunstenaars of uit particuliere collecties. We willen natuurlijk graag dat het publiek daarvan snel kennis kan nemen. Wat dat betreft zou die wand in het nieuwbouwgedeelte van architect Hubert Jan Henket best wat groter mogen zijn. We moeten roeien met de riemen die we hebben”, besluit conservator Van Druten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.