Premium

Ex-wethouder Haarlemmerliede Ger Markus scoort in paardensport

Ex-wethouder Haarlemmerliede Ger Markus scoort in paardensport
Ger Markus: ,,Misschien ben ik als trainer wat te soft voor hem geweest.’’
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Zwaanshoek

Daar lag hij dan, in een heg bij de finish van de Berlijnse drafrenbaan Marienhof. Dol van vreugde onderuit gegleden toen hij met zijn 22-jarige kleinzoon Bas de overwinning vierde van de prestigieuze Super Trot Cup. Het grootste succes ooit voor een paard van Ger Markus uit Halfweg. De oud-wethouder van Haarlemmerliede kan een week later zijn geluk nog steeds niet op.

Dat het leven van toevalligheden aan elkaar hangt, hoef je Ger Markus (72) niet te vertellen. Als zijn dochter Tineke als 15-jarige een andere hobby had gekozen dan de paardensport, had hij deze maandagochtend nooit met een verslaggever in het bedrijf van pikeur Rob de Vlieger in Zwaanshoek gezeten. Via de liefhebberij van zijn dochter, die het tot dressuurniveau Z schopte, zat Markus opeens veel meer op maneges dan hij had kunnen bedenken.

Een babbeltje met een fokker deed de rest. Of hij iets voelde voor het kopen van een harddraver om aan wedstrijden mee te doen? Niet veel later was Markus eigenaar van Jolly Coeur, een merrie die van hard hollen hield. Hij besloot het paard zelf te trainen voor koersen, in recreatiegebied Spaarnwoude. Hoe het moest, had hij gehoord van andere trainers aan wiens lippen hij altijd hing.

Bokser

En Markus volgde zijn gevoel. Als verdienstelijk amateurbokser wist hij dat het grote gevaar in de topsport loert in overtraindheid, in steeds vaker en intensiever oefenen. ,,Een paard en een bokser moeten toeleven naar een wedstrijd, maar daarna relaxen. Even gas terugnemen. Als je altijd maar doorgaat, gaat het verkeerd.’’

Na de aanschaf van Jolly Coeur in 1992 volgden nog 21 paarden. Een miskoop zat er nooit tussen. Markus heeft een fijnzinnig gevoel ontwikkeld om de juiste uit te kiezen. Hij leest veel af aan de ogen, die rust moeten uitstralen en tegelijkertijd gretigheid. Een paard moet de wil hebben om te koersen, maar niet bevreesd zijn om een trailer in te stappen. Een elegante draf is een bijkomend voordeel.

Kopschuw

Net als een stabiel karakter. Toen hij zijn huidige paard Fabio Bianco voor het eerst ging bekijken, stond de ruin tussen verschillende andere in het land. ,,Maar Fabio was de enige die zich rustig bij z’n halster liet pakken door me. De andere paarden bleven op afstand, die waren kopschuw. Het is heel lastig om daar goede harddravers van te maken.’’

Markus ziet in een paard veel meer dan een instrument om geld te winnen op wedstrijden. Hij voelt liefde voor het dier en hij kan niet lang zonder hem of haar. Zijn fietsmaten weten het inmiddels. Als ze twee dagen door Nederland hebben getoerd, gaat Markus het liefst snel huiswaarts. Even bij zijn paard langs.

Het is ook de reden dat hij altijd alleen eigenaar wil zijn. Veel liefhebbers kopen een paard met meerderen, om de kosten te splitten. Maar Markus heeft geen zin om een deel van zijn zeggenschap kwijt te zijn. Voor hetzelfde geld stelt een van de mede-eigenaren voor het dier na een glanzende carrière naar de slager te brengen. Markus moet er niet aan denken. Hij gunt zijn oude makker een goudgerand pensioen in een sappig weiland.

Markus kan het zich ook veroorloven sinds hij in 2000 zijn gelijknamige aannemingsbedrijf verkocht aan Boskalis. Hij runde de onderneming, die door zijn vader Gerrit in juni 1945 was opgezet, met zijn broers. In het jaar van de verkoop ging hij ook de lokale politiek in, als gemeenteraadslid van de VVD. Na tien jaar werd een dringend beroep op hem gedaan om wethouder te worden.

Handelsman

Het waren de enige jaren - van 2010 tot en met 2014 - dat hij geen eigen paard had. Zijn bestuurswerk slokte alle tijd op. ,,Maar ik heb het met veel plezier gedaan. Ik ben altijd een handelsman geweest met zakelijk inzicht. Die zijn heel geschikt voor de politiek. Ik onderhandelde heel scherp, bijvoorbeeld rond de realisatie van het NS-station Halfweg-Zwanenburg. Dat heeft de gemeente veel geld bespaard.’’

Markus kocht zijn huidige paard Fabio Bianco als 2-jarige in 2014, voor 4250 euro. Van de 43 keer dat hij meeliep in een wedstrijd, eindigde hij slechts twee keer buiten de prijzen. De ruin werd 19 keer eerste. Dat is ook anderen opgevallen. Markus heeft al een aanbod gekregen voor verkoop, maar dat is onbespreekbaar. Hij heeft niet eens gevraagd hoeveel hij kon beuren.

De lol in het winnen van koersen weegt niet op tegen welk bedrag dan ook. Zo merkte hij vorige week toen zijn paard meedeed aan de Super Trot Cup. Door een fameuze eindsprint haalde Rob de Vlieger, succesvol paardentrainer in Zwaanshoek, de zege binnen voor Markus.

Extra versnelling

De Vlieger en Markus werken pas sinds anderhalve maand samen. Daarvoor trainde hij Fabio Bianco zelf en zat Hoofddorper John de Leeuw tijdens wedstrijden op de sulky. ,,Maar het lijkt net of Rob een extra versnelling bij Fabio heeft weten te vinden. Misschien ben ik als trainer ook wat te soft voor hem geweest.’’

Verslabakken

Markus verdiende met de overwinning in Berlijn 35.000 euro. Het zijn bedragen die op de drafbanen in Nederland al jaren niet meer worden uitbetaald. Zeges op Duindigt of Wolvega leveren hoogstens drie mille op. ,,Vroeger werd er ook in Nederland veel gegokt op paarden, waardoor het prijzengeld ook hoog was. Maar ze hadden dat laten verslabakken. Daardoor moet je tegenwoordig naar het buitenland om nog serieus geld te kunnen verdienen.’’

Het scheelt dat Markus nooit in de sport is gegaan om er financieel wijzer van te worden. Hij heeft er simpelweg vreselijk veel plezier in om op de drafbanen en in de stallen rond te banjeren. Zo is hij dagelijks bij het entrainement van Rob de Vlieger aan de Spieringweg te vinden.

Zijn vrouw vertelde De Vlieger zelfs onlangs dat het dé formule is om hun huwelijk goed te houden. ’s Ochtends is manlief met zijn paard aan het trainen, ’s middags is er nog tijd genoeg om samen leuke dingen te doen.

Nieuw

Markus is van plan nog jaren in de paardensport actief te zijn. Als de loopbaan van Fabio Bianco over enkele jaren voorbij is, komt er wat hem betreft weer een nieuwe harddraver. ,,Het belangrijkste is dat ik lekker in de weer blijf.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.