Premium

Celstraf van vijf jaar voor crystal meth in Zwanenburg, grote hoeveelheid drugs tientallen miljoenen euro’s waard

Celstraf van vijf jaar voor crystal meth in Zwanenburg, grote hoeveelheid drugs tientallen miljoenen euro’s waard
De crystal meth en ketamine zaten tussen de bevroren kippenbouten.
Amsterdam / Zwanenburg

Een 33-jarige Amsterdammer die ruim 287 kilo crystal meth probeerde uit te voeren tussen bevroren kippenbouten, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De grote hoeveelheid drugs lag in de loods van zijn bedrijf in Zwanenburg.

De crystal meth, die door de Amsterdammer werd aangeboden voor transport naar het Verenigd Koninkrijk, had een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s. Een medewerker van het betrokken transportbedrijf vertrouwde het niet en deed een melding bij de douane, waarna de zending werd gecontroleerd. Tussen de bevroren bouten werden de verdovende middelen aangetroffen. Daaronder was ook 18,8 kilo ketamine, waar de 33-jarige ook voor werd bestraft door de Amsterdamse rechtbank.

De man verklaarde tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak dat hij begin 2017 was benaderd om een bedrijf op te richten voor de uitvoer van ketamine. Volgens zijn advocate werd hij door enkele anderen gebruikt als katvanger. Dat hij verklaarde niet te weten dat in april crystal meth zou worden uitgevoerd, achtte de rechtbank niet van belang. Door zijn handelen heeft hij de kans aanvaard dat ook andere illegale middelen zouden worden uitgevoerd, zoals crystal meth, aldus de rechters.

Zij bestraften hem ook voor het witwassen van 15.000 euro, geld dat bij de 33-jarige thuis was aangetroffen. De man verklaarde dat hij dit geld had gekregen als vergoeding voor zijn werkzaamheden en om de rekeningen van het bedrijf mee te betalen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.