Premium

’Spookhekken’ sluiten Velserbroekse wijken in strijd tegen verkeersoverlast festivalgangers

’Spookhekken’ sluiten Velserbroekse wijken in strijd tegen verkeersoverlast festivalgangers
Velsen-Zuid

Drones, een navigatie-app, een commandopost, motoren met camera’s en een intensieve samenwerking met Rijkswaterstaat en de politie moeten voorkomen dat bezoekers van Latin Village dit weekend in Velserbroek belanden en daar voor verkeerschaos zorgen.

Verkeersregelaars zullen met een hek op strategische plekken staan om verschillende wijken in Velserbroek te vergrendelen. Toch lijkt het erop dat enkele bewoners dat afgelopen weekend tijdens Dutch en Dance Valley niet voldoende vonden en dat sommige buurt- of wijkbewoners zelf afzettingen hebben gemaakt. ,,Er stonden hekken op plekken die niet in het plan van de mobiliteitspartner waren opgenomen’’, is het enige dat een woordvoerder van A Venue Events erover wil zeggen. De festivals zijn namelijk van UDC Events, dat zelf niet reageerde op vragen van de krant over de bewoners die het heft in eigen handen hebben genomen met de ’spookhekken’.

Beveiliging

Latin Village-organisator A Venue is de laatste tijd veel in Velserbroek geweest om maatregelen te treffen en zo overlast te voorkomen. ,,Omgevingsregisseur Nina Horst is in de wijken langs de deuren geweest om met omwonenden te praten. Soms zijn daar per adres nog losse afspraken bij gekomen, bijvoorbeeld beveiliging.’’ Ook is er donderdag een bijeenkomst en barbecue voor omwonenden op het festivalterrein waarbij de maatregelen worden toegelicht. Het charme-offensief van de festivalorganisator gaat verder. Zo is het maximale aantal bezoekers per dag 33.000, tienduizend minder dan vorig jaar.

Latin Village is dit jaar voor het eerst meerdaags. Weekendbezoekers slapen niet op het terrein, maar in hotels in de buurt. Zij worden met pendelbussen naar het terrein gereden. Ook is de organisatie deze dagen bezig met het leggen van extra rijplaten, deze paden gaan open als het verkeer vastloopt. Ook de terreintoegang bij Villa Zomerdijk is dit jaar als test niet in gebruik, op een ander stuk langs de N202 is een andere toegang gecreeerd die direct is toegevoegd in de navigatie van Waze. ,,Die herkent alle ingangen en pontonbruggen.’’

De weersverwachtingen voor komend weekend bevatten veel regen, vooral zaterdag zullen de bezoekers het zeker niet droog houden. Op Ticketswap, waar festivalkaarten veilig doorverkocht kunnen worden, staan momenteel bijna 1700 kaarten in de etalage. Voornamelijk voor zaterdag.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.