Offerschaap Dasja liep door woonwijk, opgevangen in Rijsenhout

Dasja had illegale oormerken in.© foto comité dierennoodhulp

Merlin Mulder
Edam

Dierenwelzijnsorganisatie Comité Dierennoodhulp heeft vrijdagnacht een schaap bij een politiebureau in Purmerend opgehaald, nadat het dier op straat gevonden was in Edam. Het dier was door agenten gevangen, omdat het zeer waarschijnlijk illegaal geslacht zou worden. Dit is het eerste illegale offerdier dat is opgevangen, aldus Dierennoodhulp. Voorheen werden in beslag genomen offerdieren alsnog gedood.

De politie kreeg een melding dat iemand drie schapen een woning wilde binnenbrengen. Na onderzoek werd er een schaap gevonden op de Purmerstraat in Edam. De andere twee dieren zijn nog niet gevonden. Het is niet bekend van wie het schaap was.

Omdat het offerfeest zondag van start gaat, houdt de politie er de komende dagen rekening mee dat dieren illegaal geslacht kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om schapen of geiten die in een tuin van een woning gezet zijn of op een balkon staan.

© foto comité dierennoodhulp

Dasja

De ooi is ’s nachts naar een opvangadres in Rijsenhout gebracht. Ze is gestrest, maar maakt het goed, aldus de personen van de opvang. Ze blijven vanwege het lopende onderzoek liever anoniem. ,,We hebben haar Dasja genoemd, dat betekent namelijk geschenk van God. En haar kop lijkt qua aftekeningen een beetje op die van een das. Het is een leuk beestje.’’ De familie heeft meerdere schapen en andere dieren. ,,Als er nog meer schapen worden gevonden dit weekend, dan zijn die hier ook welkom.’’ Dasja mag de rest van haar leven bij deze familie blijven.

Illegale oormerken

Het is onbekend waar Dasja het schaap vandaan kwam. De jonge ooi had oormerken in met informatie erop die niet klopte. Het waren oormerken van een schaap dat al ooit al geslacht was. Voorheen was het zo dat door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) in beslag genomen offerdieren alsnog gedood werden. Als het om dieren ging met een correct oormerk, dan werden ze geslacht. Maar als het om onherleidbare dieren ging, werden deze vernietigd. In Nederland mogen deze dieren namelijk niet in de voedselketen terechtkomen.

Dasja het schaap werd even bij het politiebureau in Purmerend opgevangen.© Foto comité dierennoodhulp

Maar sinds dit jaar mag Comité Dierennoodhulp de in beslag genomen schapen en geiten ophalen en opvangen. Het Purmerendse schaap is volgens de dierenwelzijnsorganisatie het eerste geredde offerdier in Nederland. ,,We verwachten dat het er nog veel meer worden, maar hier zijn we al heel erg blij mee. De samenwerking met de politie verliep ook heel goed en we zijn blij dat ze een mooi leven krijgt’’, aldus coördinator Sandra van de Werd. Er staan door heel Nederland mensen klaar om schapen en geiten op te vangen.

Lees ook: Illegaal offerdier hoeft niet meer gedood, geiten en schapen mogen naar de opvang

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.