Pieters sprint naar zege bij EK op de weg in Alkmaar

© Foto ANP

ANP
ALKMAAR

Amy Pieters uit Zwanenburg heeft de Europese titel op de weg behaald. De 28-jarige Nederlandse wielrenster was in Alkmaar de sterkste van een kopgroep van drie. Pieters bleef de Duitse Lisa Klein en de Italiaanse Elena Cecchini in de sprint overtuigend voor.

Nederland heeft de titel daarmee na een jaar terug. Vorig jaar was de Italiaanse Marta Bastianelli in Glasgow de sterkste, voor Marianne Vos. In 2017 pakte Vos in het Deense Herning wel goud en daarmee loste ze Anna van der Breggen af.

Pieters, Klein en Cecchini reden zaterdag een groot deel van de dag voorop. Even leek de Nederlandse formatie het niet op een duel tussen de drie koploopsters te willen laten aankomen. De voorsprong werd teruggebracht tot 1 minuut, maar daarna kreeg Pieters toch het vertrouwen om het in de sprint af te maken. Dat deed de Noord-Hollandse overtuigend.

Voor Pieters is de Europese titel haar eerste grote individuele prijs op de weg. Woensdag won ze op de EK, samen met Floortje Mackaij, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam en Koen Bouwman, al wel de gemengde ploegentijdrit (mixed team relay).

In 2014 schreef Pieters Omloop Het Nieuwsblad op haar naam en vorig jaar eindigde ze als tweede in de Ronde van Vlaanderen. Op de baan behaalde Pieters meerdere successen. In maart won ze bij de WK in Pruszkow samen met Kirsten Wild nog goud op de koppelkoers.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen