Premium

Filmrecensie:Fascinerende documentaire over een tragische voetbalheld

Filmrecensie:Fascinerende documentaire over een tragische voetbalheld
Scène uit ’Diego Maradona’.
© Foto PR

Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Zelfs de gestaalde spieren van voetballer Diego Maradona bezweken op het hoogtepunt van zijn roem.

De Britse Oscarwinnaar Asif Kapadia (’Amy’) vangt die tragiek in een pakkende documentaire over een groot talent.

Maradona blikt zelf terug, buiten beeld. Ook de mensen uit zijn omgeving die aan het woord komen, zijn vooral te horen. Een keur van veelal unieke archiefbeelden vertelt het leeuwendeel van het verhaal. Dat houdt de vaart erin en voorkomt dat ’Diego Maradona’ een parade wordt van pratende hoofden.

Triomfen

Na een korte chronologische schets, zoomt Kapadia’s film in op Maradona’s tijd in Napels, bij een aanvankelijk tegen degradatie vechtende club die uiteindelijk triomfen viert. Niet alleen landelijk, maar ook internationaal. Terwijl de stervoetballer in 1986 met het nationale team van Argentinië ook nog eens het WK wint. „Vrijwel alle Napolitanen hadden in die jaren een foto van Maradona hangen naast hun afbeelding van Jezus. Hij was een god”, horen we een stadsbewoner vertellen.

Gomorra

Al die aandacht en druk hebben een vernietigende weerslag op zijn privéleven. Daarnaast laat de documentaire zien dat Maradona door de jaren heen steeds meer in de greep raakt van de Camorra, ook door zijn verslaving aan drugs, feesten en vrouwen. Tot hij door overmoed gedreven van zijn voetstuk afdondert in een wolk van coke en het zelfs weet te schoppen tot de meest gehate man van Italië. Fascinerend en ijzingwekkend tegelijk, ook voor wie niets met voetbal heeft.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.