Het minuutje van Mart: ’Gender-neutraal fietsen, het klinkt zo van deze tijd’ [video]

Mart Smeets laat tijdens het EK wielrennen dagelijks zijn licht schijnen op het toernooi.

Ooit werd de vrouwen korfbalbond in ons land opgericht: mannen en vrouwen die samen aan sport deden…dat was eng, een beetje vies, dat hoorde niet. Van 1934 tot en met 1994 was dat een apart geleide sport.

Het is nu 2019 en voor het eerst werd een officieel Europees kampioenschap wielrennen door vrouwen en mannen samen verreden. Nou…puriteinen zullen meteen roepen: de mannen reden met de mannen en de vrouwen reden met de vrouwen, maar de huldiging in Alkmaar gaf het tableau van 18 sporters; negen vrouwen en negen mannen. Bijna samen. Het klinkt o zo van deze tijd: gender-neutraal aan topsport doen, zonder dat Ellie Lust er iets over te zeggen heeft. Heerlijk toch.

Het beeld uit Alkmaar klopte: een ophaalbrug, diverse molens, overal strak staande vlaggen door de alom aanwezige flinke wind, wuivend gras aan de wallenkanten, prachtige Breitneriaanse wolkenluchten, lange, rechte vaarten, Noord-Hollandse boerderijen met de bekende puntdaken en op het laatst nog bloemenmeisjes op klompen en kaasdragers, want Alkmaar.

Ik denk dat ik het meest viel op het ruisende riet langs die vaarten. Nu snappen buitenlanders waarom wij (plus Annie Friesinger) ’met de wind kunnen spelen’. Hollandser kon het niet; droog, waterig zonnig, met een heerlijke, alles-reinigende wind.

Slechts acht ploegen deden mee en zoals Henk Gemser weet: ’Dat kan beter’. Neen, de nationale televisie rukte nog niet uit, maar liefhebbers konden op hun laptopje meekijken, misten daar een goede tijdsindicatie, maar dat hoorde bij de kinderziektes, dacht ik vergoelijkend.

Op enig moment kwam een straatnaambordje in beeld en dat gaf precies aan waar we waren: ’Kanaaldijk’, heette het hier, we waren in het altijd winderige, frisse en gezonde Noord Holland, daar waar welke fietser ook altijd wind-tegen heeft. Daarom wonnen WIJ ook, dit is onze habitat; tegenwind, kanalen links en rechts, zo soms een toeschouwer die klapt en verder eindeloos mooie luchten.

En Marianne Vos kon niet starten omdat ze een bilspierverkramping had. Woord van het jaar?

Lees hier alles over het EK wielrennen.

Lees ook: Het minuutje van Mart: ’De wát? De Europese kampioenschappen fietsen? [video]

Meer nieuws uit Sport