Premium

Tineke de Geus met handen in het haar na liquidatie uitgever Lecturium

Tineke de Geus met handen in het haar na liquidatie uitgever Lecturium
Thea de Geus
© foto hollandmediacombinatie/durk geertsma

Tineke de Geus is zwaar gedupeerd nadat uitgever Lecturium, waar ze drie boekjes uitgaf, gestopt is. Het is nu onmogelijk voor haar om de boekjes bij te bestellen, want de uitgever geeft de bestanden niet terug. Ze is niet het enige slachtoffer. Royalty’s van honderden andere schrijvers zijn niet uitgekeerd.

Tineke de Geus (vandaag 71 jaar geworden) gaat het nog niet eens om de royalty’s, maar om de bestanden van haar drie gedichtenbundels. ,,Als ik ze nu in eigen beheer had, dan kon ik een andere drukker zoeken.’’

’Turbo-liquidatie’

Lecturium en voorganger Free Musketeers zijn op een geruisloze manier geliquideerd. ’Turbo-liquidatie’ heet dat. Er komt geen curator aan te pas en schuldeisers hebben per definitie het nakijken.

Ondertussen worden titels van diverse gedupeerde auteurs opnieuw uitgegeven door dezelfde Zoetermeerse uitgever die achter Lecturium en Free Musketeers schuilging: Klaas van Eijkern. Hij richtte hiervoor een nieuwe uitgeverij op: SchrijversHuis.

Op vragen van auteurs waar hun royalty’s blijven reageert Van Eijkern al maanden niet meer. Alle telefoonlijnen van de uitgeverij zijn afgesloten en er dreigt beslag op z’n woning in Zoetermeer, aangezien hij ook de rekeningen van twee boekdrukkers van ruim 60.000 euro onbetaald liet.

Procederen

Mede-eigenaar Rob de Haan van het bedrijf Verkoopjevordering.nl uit Rotterdam nam de vorderingen van de gedupeerde boekdrukkers over en heeft inmiddels de jacht op de uitgevers geopend. „Wij hebben de betrokken bestuurders gesommeerd tot betaling. Mocht daar geen gevolg aan worden gegeven dan zal beslag gelegd worden op hun boeken bij het Centraal Boekhuis en op hun woning.”

De Haan zegt dat Van Eijkern onrechtmatig gehandeld heeft door titels van de ene uitgeverij door te schuiven naar de andere, zonder daar iets voor te betalen. ,,Bij de overgang van Free Musketeers naar Lecturium zijn 800 titels doorgeschoven. Daarvoor had hij het oude bedrijf een vergoeding moeten geven, zodat de schuldeisers betaald konden worden. Dat is niet gebeurd. Hij heeft wel de bezittingen meegenomen, maar niet de schulden afgelost. Dat is onrechtmatig.’’

Briefje

Hij geeft De Geus het advies om met een briefje aan Van Eijkern te melden dat ze zich niet meer gebonden voelt aan het contract. ,,Dat mag bij een zwaarwegende reden. Bovendien had ze een afspraak met een nu ontbonden onderneming.’’

De Haan kent mensen die hun manuscripts hebben ingestuurd en zelf geen kopie hebben. ,,Je zou met de wet in de hand de bestuurders kunnen dwingen om de stukken terug te geven. Hoewel ze ook naar mij toe niet reageren, zullen ze dat uiteindelijk wel moeten doen.’’

Van Eijkern was niet bereikbaar voor commentaar. Telefoons blijken afgesloten en op schriftelijke verzoeken is niet gereageerd.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.