Premium

Voormalig stoomgemaal brengt Sonja Besselink vrijheid

1/2

Sonja en Ger Besselink kochten het voormalig gemaal dertig jaar geleden. Dat het toen een bouwval was, is aan niets meer te zien.

Het gemaal in de Rijp was een ruïne toen Sonja en Ger Besselink het dertig jaar geleden kochten. „Voor ons woonde hier de laatste machinist met zijn gezin. Hij had het voor een habbekrats kunnen kopen van het waterschap. In het dorp noemden de kinderen het een spookhuis.”

„Niet meer voor te stellen, want het oogt nu heel vriendelijk. De gevels zaten vol gaten en scheuren, je keek er zó doorheen. Het gemaal was niet meer in functie, maar de oude machines stonden er nog in en op de plaats waar nu de hal is, stond - binnen! - een transformatorhuisje van de PEN. Het gemaal ligt tussen de Eilandspolder, waar vroeger de zee was, en de Beemsterringvaart. In 1917 ging het over van stoom naar elektrisch. Tot 1987, toen er een modern gemaal kwam dat alle gemalen rondom de polder verving.”

Gietijzeren erfgoed

„Ik ben beeldend kunstenaar en zocht naar een grotere werkplek. Het gemaal bood die mogelijkheid en mijn man Ger en ik konden door de puinhoop de potentie zien. Ik ben er trots op dat de machines behouden zijn gebleven en in een gemaal in Friesland tentoongesteld staan. De gemeente raadde ons aan ze te slopen, maar wij wisten dat het de eerste open motoren op dit gebied waren en dat ze voor educatieve doeleinden én als erfgoed heel waardevol zouden zijn. Het was nog een hels karwei om de gietijzeren machines te verhuizen, maar het is gelukt. Alle ramen en deuren zitten weer op de juiste plekken en het hele gebouw is tot gemeentelijk monument verklaard.”

Om je heen kijken

„Wij leven en werken in het gebouw. De galerieruimte geeft me de kans om ook werk van andere kunstenaars te promoten, onder de naam ’Kunst op Kamers’. Er hebben al meer dan honderd kunstenaars geëxposeerd, met heel gevarieerd werk: van literatuur en poëzie tot theater en kinderboekenillustraties en dan natuurlijk de beeldende en schilderkunst. Hier wonen betekent dat je alle seizoenen volop meemaakt. Het voordeel is dat je elk moment van de dag om je heen kunt kijken en geen moment hetzelfde is. Het nadeel is, dat je je soms overgeleverd voelt aan de natuur.”

„Ik geniet van het water aan beide kanten. In de zomer varen de boten in de ringvaart voorbij. Zelf heb ik een voorkeur voor het oude land van de Eilandspolder. Het is een beschermd gebied en ik ben blij dat er zo respectvol met de natuur wordt omgegaan. Met de ruilverkaveling is er toch iets van de schoonheid verloren gegaan, al snap ik dat we ook met de tijd mee moeten gaan. Het doet niets af aan de vrijheid die we nog steeds hebben. Veel mensen verklaarden ons indertijd voor gek. Maar nu zijn diezelfde mensen een beetje jaloers op ons ’mooiste plekje van Noord-Holland’.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.