Premium

Commentaar Wim van der Wijk: Haat

Draagt de Amerikaanse president Trump medeverantwoordelijkheid voor het bloedbad in El Paso in Texas waarbij zaterdag 22 doden vielen?

Trump hekelde gisteren de ’haatgedachten die floreren op social media’. Haatgedachten die zeer waarschijnlijk de inspiratiebron waren van de schutter in El Paso. Deze Patrick Crusius publiceerde voorafgaand aan het bloedbad een manifest waarin hij zijn aanval een antwoord noemde ’op de Latijns-Amerikaanse invasie in Texas’.

Trump liet zich in zijn reactie van gisteren niet betrappen op een neiging tot zelfonderzoek. Ontweek de voor de hand liggende vraag of hij die haatgevoelens misschien niet zelf heeft aangewakkerd. Trump maakte Mexicanen uit voor verkrachters en criminelen en noemde immigranten een plaag.

Hij trad niet op toen vorige maand zijn aanhangers op een bijeenkomst opriepen het Democratische parlementslid Ilhan Omar terug te sturen (’send her back, send her back’) naar haar geboorteland Somalië. Drie andere jonge vrouwelijke Democraten die kritiek hadden geuit op zijn migratiebeleid wenste hij een enkele reis naar de door ’misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen’. Dit drietal is overigens geboren in de VS.

Om op de beginvraag terug te komen: niet Trump maar uiteraard alleen de schutter is verantwoordelijk voor zijn zinloze daad. Maar woorden dat ’racisme en haatdelicten geen plek hebben in de Verenigde Staten’ overtuigen niet uit de mond van Trump. Voor een rol als verbindende president is het nooit te laat, maar hij is primair uit op zijn herverkiezing in 2020 waarvoor hij geen enkel middel zal schuwen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.