Premium

Het gemaal in Spaarndam en de nooit gewonnen strijd tegen het water

Paul Huijboom (links) en Ron Vredenduin bij gemaal Spaarndam. Laatstgenoemde zegt: ,,Op een gemaal is er altijd ’morgen weer een dag’. Dat is op een schip nog maar de vraag.’’
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Spaarndam

Een buitenlandse toerist met een redelijke dosis algemene ontwikkeling die op Schiphol landt, weet dat het vliegveld zich op zo’n vier meter onder zeeniveau bevindt. Thuis zal de wereldreiziger mooie verhalen vertellen over die eigenwijze Hollanders die het gigantische Haarlemmermeer leeg maalden om zich op de drooggevallen bodem te vestigen. Zes meter onder de zeespiegel!

Al in de zeventiende eeuw werd gespeeld met de gedachte om het Haarlemmermeer droog te leggen. Waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater had zich met het droogmaken van de Purmer en de Schermer al ruimschoots bewezen. Maar hij besefte dat het Haarlemmermeer simpelweg een maatje te groot was voor zijn windmolens. Pas toen in Engeland de stoommachine zijn intrede had gedaan, dorstte men in Nederland weer te denken aan het leegmaken van die land verslindende Waterwolf.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.