Premium

Honingbijen doen het uitstekend op dak Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk

Honingbijen doen het uitstekend op dak Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk
De vriendelijke honingbijen doen het bovenop het Radisson Blu Palace Hotel uitstekend.
© Foto Radisson Blu Palace Hotel

De zeelucht lijkt de bijen op het dak van het Palace Hotel in Noordwijk goed te doen. In zes jaar tijd heeft het bijenvolk zich verdriedubbeld. Als de honing geslingerd is, gebruikt de chef-kok de zoete lekkernij in zijn gerechten.

Het is even wennen: drie bijenkasten vol gezoem tussen de schoorstenen en afzuiginstallaties op een grijs plat dak. Je zou denken dat een bijenkolonie in een natuurlijke omgeving als een heideveld beter gedijt. Niets is minder waar. De vriendelijke honingbijen doen het bovenop het Radisson Blu Palace Hotel uitstekend.

Nog met stuifmeel aan hun pootjes vliegen de werksters op hun kasten af. Waar ze de nectar nu precies vandaan halen, is niet helemaal duidelijk. „Niet bij de directe buren in elk geval”, stelt Monique Metsemakers (65). Zij werkt als financieel manager bij het hotel. In 2013 volgde ze een imkercursus. „Uit interesse en omdat er op dat moment geen andere collega’s waren die dat ook wel wilden.” Sindsdien houdt ze zich niet alleen bezig met de boekhouding, maar ontfermt ze zich ook over de honingbijen. „Bijen vliegen niet in een rechte lijn naar beneden dus vanaf dit dak kunnen ze in een mooie vlucht zeker een paar kilometer verderop terechtkomen. Ze kunnen wel drie tot vijf kilometer vliegen. Misschien landen ze wel op een bollenveld. Of verderop in de duinen.”

Honderden bijen zie je bij de kasten. „Dit is nog niets. We begonnen met zo’n tienduizend stuks. Dat volkje groeide dankzij de vruchtbare koningin al snel uit tot zo’n veertigduizend onderdanen. Toen hebben we de bijenkast gesplitst. Nu hebben we drie kasten staan en herbergen we in totaal zo’n 120.000 bijen. We houden het nu verder bij die drie kasten.”

Ze haalt het dak van een van de drie bijenkasten af. Zo kun je de honingramen zien hangen. „Ze zitten behoorlijk vol. Binnenkort gaan we weer oogsten.”

Dat gaat volgens deze hobby-imker vrij gemakkelijk. „Ik ga nooit alleen het dak op. Ik heb een vaste assistent die me helpt. Dat is wel zo veilig. Bovendien is extra hulp geen overbodige luxe. Die kasten zijn behoorlijk zwaar. En als je de honingramen ongeschonden wilt meenemen, is een paar extra handen fijn.”

Honingbijen doen het uitstekend op dak Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk
De koninginnen en hun volk zijn goed ingeburgerd in Noordwijk.
© Foto Nancy Ubert

Het is telkens opnieuw een verrassing wat de bijen hebben geproduceerd. Dikke honing, iets dunnere honing. Van een donkere of juist lichte kleur. „Hoe de honing wordt, is van zoveel factoren afhankelijk. Om te beginnen de periode waarin je oogst.” Monique kan van mei tot en met augustus meerdere keren van haar dakvolken de honing oogsten. „Daar moet je natuurlijk goed mee willen omgaan. Geen honing weghalen bij broedsel, bijvoorbeeld. In de winter voeren we onze bijen suikerdeeg, in de lente en herfst zetten we suikerwater in de buurt van de kasten neer. Wij nemen hun honing weg, dan moet je wel een goede tegenprestatie leveren. Regelmatig ga ik even kijken of het allemaal goed gaat.”

Verrassing

Ook dan komt ze wel eens voor een verrassing te staan. „Zo maakte ik me de ene week zorgen over een volk dat flink in aantal geslonken leek. Een week later keek ik weer en toen zat de kist propvol. Er gebeurt natuurlijk zoveel dat ik niet kan volgen. Ik kan ze moeilijk een zender omdoen. Onlangs werd hier in de buurt een bijenzwerm gesignaleerd. „Is dat volk van jullie’, werd me gevraagd. Ik had geen idee natuurlijk. Ze dragen geen naambordjes. Maar het is een natuurlijk proces dat een deel zich afscheidt, uitvliegt en een nieuw koninkrijk begint.”

Honingbijen doen het uitstekend op dak Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk
De vriendelijke honingbijen doen het bovenop het Radisson Blu Palace Hotel uitstekend.
© Foto Radisson Blu Palace Hotel

Gezien haar leeftijd moet Monique op zoek naar een opvolger. Zes jaar geleden was zij de enige die de imkercursus wilde volgen. Hetzij schoorvoetend. „Want ik hield eigenlijk niet van insecten.” Maar al tijdens de eerste les raakte ze gebiologeerd. „De imkerij heeft me echt gegrepen. Ik ben ook een stuk minder bang voor insecten geworden. Trouwens, er leven vredelievende bijenvolken op ons dak. Je moet natuurlijk niet in de vliegroute gaan staan. Ik ben wel eens gestoken. Ontkom je bijna niet aan. Tegenwoordig ben ik nog voorzichtiger. Mijn allergie is toegenomen. Na een steek krijg ik geen bult meer, maar een gevaarlijk grote zwelling.” Nog een reden om plaats te maken voor een volgende imker. „De animo is nu een stuk groter. Mijn collega’s hebben gezien dat ik redelijk ongeschonden uit de strijd ben gekomen. En de koninginnen en hun volk zijn goed ingeburgerd.”

Ze zijn niet meer weg te denken en dat wil de directie van het hotel dan ook niet. Palace was het eerste hotel in de wijde omgeving met een zogenoemde gouden Green Key status. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Het hotel heeft met goud de hoogste erkenning voor maatschappelijk verantwoord ondernemen gekregen. Die bijenkasten op het dak sluiten naadloos aan op bijvoorbeeld het scheiden van afval, led verlichting en de manier waarop men in de keuken werkt.

Honingbijen doen het uitstekend op dak Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk
Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk.
© Foto Radisson Blu Palace Hotel

Over de keuken gesproken: chef-kok Peter Wijnberg weet wel raad met de kilo’s honing die die de kasten opleveren. Buiten de kaart verzorgt hij soms een ’signature dish’ met honing van eigen dak. En ook de geitenkaassalade smaakt een stuk lekkerder met zelfgeslingerd bijengoud. „Biologisch kunnen we onze honing niet noemen”, sluit Monique Metsemakers het gesprek af. „We zitten hier niet op een eiland. We weten dus niet waar ze de nectar vandaan halen. Maar de smaak is heerlijk en de bijen doen het goed. Of het de zeelucht is? Ze staan in elk geval rustig op het dak en hebben weinig last van natuurlijke vijanden als muizen en hoornaars. En de mens laat ze met rust.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.