Premium

Haarlemmer James Hillebrand (13) gaat elf dagen wandelend afval inzamelen [video]

Haarlemmer James Hillebrand (13) gaat elf dagen wandelend afval inzamelen [video]
James Hillebrand met zijn zelfontworpen afvalkar.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Hij heeft zich laten inspireren door Maarten van der Weijden, die eind juni langs elf steden zwom voor het goede doel. James Hillebrand gaat wandelen langs elf plaatsen om zwerfafval op te ruimen. De 13-jarige Haarlemmer begint op 10 augustus in zijn woonplaats en eindigt tien dagen later in het Vondelpark in Amsterdam.

Telkens als hij van zijn huis in de Leidsebuurt naar het Montessori College Aerdenhout fietst, valt hem op hoeveel troep hij tegenkomt. Op straat, in bosjes, op grasvelden, bij speelplaatsen.

Weggegooid door figuren die tot zijn grote ergernis te beroerd zijn een afvalbak te zoeken of hun rotzooi mee naar huis te nemen. James zou een dagtaak hebben om de route van drieënhalve kilometer van thuis naar zijn middelbare school schoon te krijgen.

Om aandacht te krijgen voor het probleem van zwerfafval, bedacht hij het plan om het laatste deel van zijn schoolvakantie op te offeren aan een schoonmaakactie. Hij wandelt van Haarlem via Bloemendaal, Zandvoort, Bentveld, Aerdenhout, Heemstede, Bennebroek, Hoofddorp, Schiphol, Badhoevedorp naar Amsterdam. Precies elf plaatsen, net zoveel als zijn idool Maarten van der Weijden bijna anderhalve maand geleden aandeed bij zijn monsterzwemtocht.

In de 111 kilometer lange wandeltocht ruimt Hillebrand alle afval op dat hij tegenkomt. Hij heeft met zijn oom Huib een kar in elkaar getimmerd waarin hij de rotzooi kan stoppen. De kar heeft vier vakken, zodat hij het afval keurig kan scheiden. De zakken worden eind van de dag bij aankomst in zijn finishplaats geleegd. Na een mailtje heeft hij van Spaarnelanden een pasje gekregen voor de afvalcontainers in de betreffende gemeenten.

Om zijn onderneming zo milieuvriendelijk mogelijk te houden, is zijn kar gemaakt van gerecycled materiaal. Het hout deed vroeger dienst als schutting en schuur in de tuin van zijn oom.

Tijdens zijn elfdaagse wandelt James niet alleen. Elke dag krijgt hij gezelschap van familie of vrienden. Ook zijn juf van zijn oude basisschool De Ark loopt een keer mee.

Met zijn tocht wil Hillebrand niet alleen aandacht krijgen voor het zwerfafval, maar ook geld ophalen. ,,Mensen kunnen mij sponsoren. Of voor een vast bedrag of voor het aantal stuks afval dat ik ophaal.’’ Hij wordt ook gesponsord in natura. Zo kan hij in Hillegom gratis overnachten in Hotel Villa Flora. ,,Ik hoefde alleen maar hun naam op mijn website te noemen.’’

Over het goede doel hoefde James niet lang na te denken. Zijn grote held is Boyan Slat, die met zijn stichting The Ocean Cleanup een levenswerk heeft gemaakt van het afvalvrij maken van de zeeën.

James’ project eindigt in Amsterdam, waar hij met zoveel mogelijk mensen het Vondelpark wil ontdoen van rotzooi. Iedereen die wil, kan zich op dinsdag 20 augustus bij hem aansluiten.

Wie meer wil weten over de wandeltocht kan naar de site www.jamesruimtop.weebly.com.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.