Premium

Meesterverteller Biesheuvel in fraaie omlijsting

Meesterverteller Biesheuvel in fraaie omlijsting
Maarten Biesheuvel in zijn huis in Leiden.
© Patricia Nauta
Leiden

Luisteren is weer leuk. De populariteit van de podcast groeit. Niet alleen als middel om een eerder uitgezonden radio-uitzending alsnog te laten beluisteren, maar ook om mooie verhalen te vertellen. Daar is ’Het beste van Biesheuvel’ een fraai voorbeeld van.

Biesoloog noemt Erik de Bruin zich. Twee (totaal verschillende) scripties schreef hij over J.M.A. Biesheuvel.

Als geen ander kent hij de inhoud van het werk van Jacob Martinus Arend Biesheuvel. Hij kwam ook over de vloer in Sunny Home, het houten huisje in Leiden, waar Maarten en zijn vrouw zo’n 35 jaar samen kunnen wonen. Eva is vorig jaar overleden.

Erik de Bruin hoopt dé biografie van Maarten Biesheuvel te kunnen publiceren. Zijn bewondering voor de schrijver ontkiemde in het laatste jaar van de middelbare school. ,,Het Groene Hart College in Alphen aan den Rijn’’, zo hoor je Erik uitleggen in de podcast ’Het beste van Biesheuvel’ die nu van aflevering 1 tot en met 20 te beluisteren is. (Vakantietip!)

Op 23 mei 2019, de dag waarop Maarten Biesheuvel tachtig jaar werd, verscheen de eerste en afgelopen maandag de laatste aflevering. Nu kun je ze dus achter elkaar beluisteren. Zonder dat het verveelt, want deze podcast zit speels in elkaar, is gewoon vermakelijk en duurt telkens slechts een kwartier.

Meesterverteller Biesheuvel in fraaie omlijsting

Elke aflevering wordt op een originele manier ingeleid door de Bieskenner. Zo hoor je hem zeggen: ,,Toen Maarten jong was, wilde hij dominee worden. Hij groeide op een in gereformeerd milieu en vond dat hij de gave had, de gave van het woord.’’

Na de inleiding van Erik volgt een verhaal van Biesheuvel dat de meester-auteur met die eigenzinnige, soms zelfs balorige, verteltechniek zelf voordraagt met zijn bijzondere, enigszins nasale stemgeluid.

,,Alsof je een dominee zijn preek hoort voorlezen’’, aldus Erik die de verhalen samen met radiomaker Remy van den Brand naar eigen inzicht en beleving heeft geselecteerd. Ze zijn afkomstig uit het rijke VPRO-archief, want Biesheuvel heeft in diverse radio-uitzendingen uit eigen werk voorgelezen.

Erik in de podcast: ,,Je kunt ook naar’ Lord of the rings’ of ’Game of thrones’ gaan zitten kijken maar als je het over Maarten Biesheuvel hebt, dan is er pas echt fantasy.’’

Opgenomen

Een van de lievelingsverhalen van Biesheuvels grote liefde en muze Eva (’Belevenis op een grasgazon aan de voet van het moderne hoofdgebouw van een inrichting voor geesteszieken’) maakt ook deel uit van de podcast.

Dat gaat over een bezoek van Maarten aan de psychiatrische inrichting waar een oom van hem wordt verpleegd. Maarten schreef het anderhalf jaar voordat hij in 1966 werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Op een gegeven moment loopt een patiënt op Biesheuvel af die als twee druppels water op de schrijver lijkt. Aangekomen bij Maarten wijst hij naar het gebouw en klopt hij zichzelf op de borst. Alsof de man een onheilsprofeet is die waarschuwt voor de nabije toekomst als psychiatrische patiënt. Een verhaal om kippenvel van te krijgen. ,,Een heel ontroerend verhaal’’, hoor je Biesheuvel daar zelf over zeggen.

Natuurlijk hoeft een grootheid als Maarten Biesheuvel niet ingeleid te worden. Hij heeft immers ooit gezegd dat alles over hem is terug te lezen in zijn werk. Een schrijver vertelt zelf wel waar het om draait. En Biesheuvel weet je telkens te verrassen en aan het lachen te krijgen.

En toch... juist dat ontroerende enthousiasme van de Bieskenner die soms bijna over zijn woorden struikelt zoveel informatie wil hij in de kostbare minuten stoppen, maakt deze podcast helemaal compleet.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.