Premium

Echtpaar zestig jaar tevreden met huwelijk en woning aan Huigsloterdijk in Buitenkaag

Echtpaar zestig jaar tevreden met huwelijk en woning aan Huigsloterdijk in Buitenkaag
Burgemeester Marianne Schuurmans op bezoek bij het jubilerend echtpaar Van Beek-Van der Veek.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Buitenkaag

,,Wie had dat gedacht, de burgemeester die bij ons op bezoek komt’’, zegt de bruidegom als burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer binnenstapt.

Dat blijkt geen toeval te zijn. ,,Ik kom graag bij de mensen thuis, dan kun je praten. In mijn vorige gemeenten had ik wel een zaaltje vol 50-jarige bruidsparen maar dan kom je niet tot een gesprek’’, zegt Schuurmans. Zij geeft daarmee aan een traditie in Haarlemmermeer voort te zetten: op huisbezoek bij 60-, 65- en soms zelfs 70-jarige bruidsparen. Dit is haar eerste jubilarissenbezoek sinds ze twee weken geleden is begonnen. ,,We hebben wel even gegoogeld wie de burgemeester van Haarlemmermeer is’’, bekent het jarige echtpaar.

Daniël Johannes van Beek (89) en Elisabeth Van der Veek (84), beiden geboren en getogen in Haarlemmermeer, leerden elkaar 67 jaar geleden kennen op een feest in Lisse. Ze hadden zeven jaar verkering ,,want er was woningnood en als je geen huis had kon je niet trouwen. Je mocht zonder huwelijk niet bij elkaar wonen, zoals nu. Als dat wel had gemogen, hadden we dat gedaan’’.

Samen met zijn broer liet meneer twee huizen bouwen aan de Huigsloterdijk in Buitenkaag. ,,Ik heb het zelf geschilderd, want ik was schilder.’’ In dat huis wonen ze nog steeds en de vrouw van de overleden broer ook. Er is behalve de komst van modern comfort als centrale verwarming in al die jaren niet veel aan veranderd. Meneer werkte als schilder in het bedrijf van zijn vader, dat hij later met vijf broers overnam. Mevrouw werkte als gezinsverzorgster. Samen kregen ze vijf kinderen, waarvan er nog twee thuis wonen. De anderen zijn altijd in de buurt want ze wonen in Alkmaar, Sassenheim en op Kaageiland. Er kwamen vijf kleinkinderen en inmiddels twee achterkleinkinderen.

Burgemeester Schuurmans wil weten wat er is veranderd, de afgelopen zestig jaar in Buitenkaag. ,,Vroeger hadden we achter uitzicht op de Vennep. Voor keken we over de Ringvaart op de weilanden. De pleziervaart zou later pas ontstaan.’’ Wat nog hetzelfde is zijn de binnenvaartschepen die door de Ringvaart voorbij komen. ,,De kinderen kregen zwemles in de vaart aan een touw met de binnenband van een auto om zich heen. Dat was de makkelijkste manier om ze te leren zwemmen. Als er zo’n binnenvaartschip voorbij kwam haalde ik ze naar de kant vanwege de stroming. Daar zijn heel wat kinderen door overleden’’, herinnert mevrouw zich. Andere veranderingen zijn de komst van de Schipholspoorlijn en de aanvliegroute van de Kaagbaan op Schiphol. ,,Soms moet je een gesprek even onderbreken, bij oostenwind. Maar je hoort ons niet, Schiphol lag er al toen wij hier kwamen wonen.’’

Wat ze wel missen is het dorpsgevoel van vroeger. ,,Je kende iedereen. Je liep de deur niet plat bij elkaar, maar als het nodig was waren we er voor elkaar.’’

Bruid en bruidegom zijn geheel digitaal met tablets en whatsapp. Dus als de burgemeester een foto wil laten maken voor haar facebookpagina is dat geen probleem.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.