Haarlemse voorvechter van legalisatie softdrugs Nol van Schaik onverwacht overleden

Nol van Schaik.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Max Sipkes
Haarlem

In Spanje is dit weekeinde Nol van Schaik onverwacht overleden. Van Schaik verwierf grote bekendheid als voorvechter van legalisatie van softdrugs.

Nol van Schaik was de motor achter tal van initiatieven om hasj en wiet vrij verkrijgbaar te maken. Toen het fenomeen coffeeshop nog nauwelijks bestond afficheerde hij al met flinke kortingen voor mensen die de drugs medisch wilden toepassen. Wie bij zijn coffeeshop een doktersverklaring toonde kreeg kortingen.

In Haarlemse coffeeshops is zondag geschokt gereageerd, zo laten enkele van zijn Haarlemse collega’s weten. „Nol was een karakteristieke man die er, hoewel hij nogal robuust over kon komen, in slaagde alle Haarlemse coffeeshops eensgezind te laten samenwerken.”

Van Schaik, hij werd 65 jaar, maakte deel uit van het bestuur ’Team Haarlemse Coffeeshops’ (THC). Dat vertegenwoordigt alle Haarlemse shops. Hij was er enorm trots op dat alle leden een Keurmerk van de gemeente kregen. Dat regelt in detail de verstrekking van drugs. Het verzekert ze van soepele controles als ze zich aan de regels houden.

Op de spaanstalige website La Marihuana wordt ook stilgestaan bij het overlijden van Van Schaijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook:’Verbod op tabak in coffeeshops is treiteren’ en ’Bij hoog accijns op wiet blijft straatdealer actief’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.