Premium

Waarom Hans Klok gokt op Las Vegas

Waarom Hans Klok gokt op Las Vegas
© Archieffoto: Andreas Terlaak
Las Vegas

Het is erop of eronder voor Hans Klok, in Las Vegas. Daar is maandag de première van zijn nieuwe show. De geboren Purmerender heeft een contract voor tien jaar in de Amerikaanse gokstad. „Ik wil niet langer uit een koffer leven.’

Waarom gaat hij eigenlijk naar Las Vegas?

„Ik heb zin om weer helemaal opnieuw te beginnen”, zei hij voor zijn vertrek. Hans Klok (50) emigreert niet wegens gebrek aan succes in Europa, want de afgelopen jaren reisde hij met zijn shows langs theaters in onder meer Duitsland, Oostenrijk en ons eigen land. Zijn kracht is dat hij het fenomeen magie met snelheid, muziek, dans een nieuw imago gaf. Dankzij Hans Klok is een illusionist niet langer een goochelaar in rokkostuum die een konijn uit zijn hoed tovert, maar een eigentijdse ster met een sexy imago en verrassende ’hoe-is-het-mogelijk-acts’.

Maar ondanks de volle zalen bij zijn tournees, verlangde hij naar wat anders. „Het is heerlijk dat ik in Las Vegas op een vaste plek kan staan, want ik heb genoeg van het reizen.” Het onderweg zijn met een bus, elke dag onder de douche in een ander theater en steeds weer opnieuw laten zien dat je er bent, begon hem tegen te staan. „Ik wil niet langer uit een koffer leven en mijn illusies steeds opnieuw in een ander theater opbouwen.”

Hij heeft het toch al eerder geprobeerd in Amerika? Wat is er nu anders?

Inderdaad: twaalf jaar geleden stond hij al met een show in Las Vegas. Destijds met financiële rugdekking van Joop van den Ende en met actrice Pamela Anderson als assistente en beoogde publiekstrekker. Maar de bezoekersaantallen vielen tegen. Klok stond in een zaal met 1500 plaatsen, die amper voor de helft vol zat. Hoewel 700 bezoekers per dag behoorlijk is, moest er toch geld bij.

Nu is Marcel Boekhoorn de investeerder op de achtergrond. De ondernemer maakte een klapper met Telfort en is inmiddels eigenaar van de Hema en Ouwehands Dierenpark. Onder zijn zakelijke regie pakt Hans Klok het nu kleiner aan: deze keer staat hij met zijn show in een nachtclub-achtig theater met 425 stoelen dat pas voor miljoenen is verbouwd. Het is gevestigd in het Excalibur hotel annex casino aan de beroemde ’Strip’ van de gokstad. Kort gezegd: de straat waar het gebeurt.

Waarom eigenlijk Las Vegas?

Omdat het dé stad is van het entertainment. De woestijnstad is ongeveer gebouwd als vermaakcentrum. Befaamd en berucht vanwege de gokpaleizen, maar ook omdat grote artiesten als Frank Sinatra, Dean Martin en Elvis Presley en Bette Midler hier avond aan avond in de schijnwerpers stonden. Zoiets kan daar omdat er elke dag weer nieuw publiek de stad binnenstroomt op zoek naar vermaak. Siegfried & Roy, een Duits illusionistenduo dat optrad met wilde dieren, was dertig jaar te zien in Las Vegas. Door het succes van deze Duitsers werd de stad het Mekka van de illusionistenwereld: er is daar nu zelfs een opleiding voor deze tak van showbizz. Hans Klok en zijn partner Dann van Ling (ook illusionist), zien het Duitse duo als hun voorbeelden.

Wat wordt het voor show?

In een voorstelling van ruim een uur laat Klok ongeveer vijftig trucs voorbij komen. De titel is dan ook: ’Hans Klok: The World’s Fastest Magician’. „Alles wat ik ga doen, is verrassend”, kondigde hij aan. Zeker is dat hij weer iemand zal laten zweven en ook zijn succesnummer met de zwevende gloeilamp komt weer tot leven. Volgens de Amerikaanse promotiemachine neemt Klok zijn publiek mee naar ’wereldse rijken van goed en kwaad’ en gaat het om een ’family-friendly, fun-for-all-ages, magical adventure.’ Op zijn Hollands: een avontuur voor jong en oud waar je met de hele familie heen kan. De goedkoopste kaarten kosten 54 dollar, de duurste 112 dollar.

Hoe lang blijft hij eigenlijk?

Hij sloot een contract af voor tien jaar. Volgens die afspraak geeft hij zes avonden per week een voorstelling, in het weekend komen daar ook middagshows bij. Als de zalen vol zitten, kan hij serieus geld verdienen. Blijft het publiek weg, heeft hij een probleem. Want het heeft geen zin om over een paar jaar een derde kans in Las Vegas te wagen, beseft hij. Vooralsnog regeert het optimisme en enthousiasme. „Ik heb het gevoel alsof ik weer 25 ben, met het voordeel dat ik veertig jaar ervaring heb.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.