Na vijftien jaar celstraf geëist voor verkrachten van meisje in Haarlemmerhout

© Foto ANP
Haarlem

De nachtmerrie van ieder meisje werd die avond in 2004 werkelijkheid, verwoordde de officier van justitie het. Voor de gewelddadige verkrachting van een 15-jarige scholiere in de Haarlemmerhout eiste ze gisteren tegen een 33-jarige Pool een gevangenisstraf van vijf jaar.

Deze Marek M. zou de fietsster op 18 november 2004 ’s het stadsbos in hebben gesleurd en haar daar hebben verkracht. In Polen werd hij later veroordeeld voor twee gewelddadige zedendelicten, waarvoor hij celstraffen van in totaal achttien jaar kreeg opgelegd. Hij zit zeker tot medio 2028 in de gevangenis. Speciaal voor deze rechtszaak is hij naar Nederland overgebracht.

Eerder ontkende M. iets te maken te hebben met de gebeurtenis in De Hout, maar donderdag legde hij een gedeeltelijke bekentenis af. Ja, hij had het meisje het bos in getrokken en daarna betast, gezoend en met zijn penis laten ’spelen’. Nee, hij had niet gepoogd haar te verkrachten en had nauwelijks geweld gebruikt, beweerde hij.

Maar dat strookte niet met de verklaring van het slachtoffer en de uitkomsten van onderzoeken. Het meisje, dat langs De Hout fietste, was bang dat ze het niet zou overleven. Een ontsnappingspoging mislukte. Ze kreeg vuistslagen in haar gezicht en de man stak z’n vingers in haar neus. Ook werd ze aan haar haren nagenoeg naakt meegesleept over de grond. De rechter sprak van ’ontiegelijk veel letsel’. De verwondingen aan haar hals pasten bij een wurggreep. Ze verklaarde dat de man haar probeerde te verkrachten.

Volgens de aanklaagster gaat het juridisch gezien om een verkrachting. In de mond en de vagina van het slachtoffer werd celmateriaal van een man aangetroffen. Dat kon pas jaren later aan M. worden gelinkt, toen sprake was van een DNA-match, een van de redenen dat hij nu pas wordt berecht.

Het slachtoffer, inmiddels een volwassen vrouw, legde een verklaring af. ,,Ik haat het woord slachtoffer’’, benadrukte ze. Ze was die avond opgelucht dat ze het had overleefd. Ze poogde de gebeurtenis jarenlang geen aandacht te geven. Toen de vrouw hoorde dat M. verdacht werd van het delict, wilde ze daar niks van weten. Toch zat ze in de rechtszaal. ,,Waarom doe je dit?’’, wilde ze weten. ,,Ik denk dat ik problemen heb met mezelf’’, mompelde M. later. De vrouw wil geen schadevergoeding. ,,Ik walg van hem, ik wil niks met hem te maken hebben.’’

M.’s advocaat ziet onvoldoende bewijs voor een verkrachting. Ook vindt hij dat zijn cliënt verminderd toerekeningsvatbaar is.

De uitspraak is op 8 augustus.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.