Velsen zet toch gif in tegen woekerplant Japanse duizendknoop

Velsen zet toch gif in tegen woekerplant Japanse duizendknoop
Vrijwilligers aan het werk om de duizendknoop te lijf te gaan.
© Archieffoto/United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen

Velsen wil toch gif gaan gebruiken om op sommige plekken woekerplant de Japanse duizendknoop uit te roeien. Liever wil de gemeente dit niet doen maar ze ziet geen andere mogelijkheid.

Tegen het gebruik van gif bestaat veel weerstand. Daarom stelt het college voor om de plant die niet thuishoort in het Nederlandse landschap, zoveel mogelijk zonder chemische middelen te bestrijden. In totaal zijn er in Velsen tachtig plekken waar de duizendknoop voorkomt en negen locaties waar de andere uitheemse plant - de reuzen berenklauw - is gevonden.

De gemeente gaat als eerste de locaties bestrijden waar de duizendknoop wegen en gebouwen dreigt te beschadigen.

De gemeente roemt acties van vrijwilligers die de duizendknoop uitsteken. Alleen is dat niet voldoende en is van vrijwilligers niet meer te verwachten dan dat ze dat al doen, zo stelt het college.

In totaal gaat de gemeente op 28 locaties (2300 vierkante meter) de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw met gif bestrijden. Daarvoor wordt niet het omstreden roundup gebruikt waarin glyfosaat zit. In 2013 heeft de gemeenteraad besloten om die middelen niet meer te gebruiken, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uitroeien gebeurt nu met de bestrijdingsmiddelen genoxone en starane.

Volgens het college zijn deze middelen niet schadelijk voor mens en dier als ze op de goede manier worden toegepast, aldus een brief aan de gemeenteraad. Rond scholen en speelplekken gaat Velsen de woekerplanten zonder chemische middelen bestrijden. Hoe precies is nog geen uitgemaakte zaak, maar de gemeente denkt aan een methode waarbij de grond met heet water wordt verhit zodat de wortels afsterven.

Verbranden van de wortels door elektrocutie en maaien en afdekken is ook een van de opties, zo stelt het college. Qua kosten ontlopen ze elkaar niet maar soms bedriegt de schijn omdat ze soms minder milieuvriendelijk zijn dan gedacht. Omdat er bij voorbeeld dieselmotoren aan te pas komen. In totaal wordt er op 23 locaties zonder chemische middelen bestreden, in totaal 3000 vierkante meter.

Op de meeste locaties doet de gemeente voorlopig niets. Een van die locaties is aan de Amsterdamseweg.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie