Premium

Onvoordelige timing ziekenhuisnota

Onvoordelige timing ziekenhuisnota
© Foto Pixabay

De afspraak die Puck de Graaf maakt voor haar jaarlijkse bezoek aan de oogarts, in januari 2019, gaat ten laste van haar eigen risico van vorig jaar. De nota van 143 euro van Zilveren Kruis verbaast haar.

Omdat ze weet dat er altijd een wachttijd is, belt zij op 23 december om die afspraak te maken voor januari 2019. Uiteindelijk kan ze pas begin maart terecht. Had zij net iets meer dan een week later gebeld, na de jaarwisseling, dan zou de afspraak hebben meegeteld voor het eigen risico van de zorgverzekering voor 2019. Nu ging het alsnog ten laste van haar eigen risico van 2018. ,,Mijn vraag is of u kunt nagaan of dit werkelijk zo is en zo ja een waarschuwing kunt plaatsen om andere nietsvermoedende mensen dit te besparen.”

Spijtig voor mevrouw De Graaf klopt dit wel. Ziekenhuizen werken met diagnose-behandelcodes, de DBC. Als startdatum voor het declareren van behandelingen geldt - anders dan je misschien verwacht - niet het eerste gesprek met een arts of de behandeling zelf, maar de dag dat daarvoor een afspraak wordt gemaakt. Afspraken worden geboekt met één DBC. Er wordt wel een nieuwe DBC-code aangemaakt wanneer er meer dan 365 dagen voorbij zijn sinds de vorige is aangemaakt.

Meer info op http://bit.ly/ombdbc1

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.