Premium

Pendeldiplomatie rondom een stoel

1/2

Het leer van een van de twee stoelen die Martin Pieters 2,5 jaar terug kocht bij Montel ziet er nu al lelijk uit. Hoe krijgt hij dat weer als nieuw?

Soms zijn ombudskwesties tamelijk zwart wit en is duidelijk wie gelijk heeft, de klant of de leverancier. In dit geval niet. Hier krijgen we begrip voor beider argumenten, maar toch bereiken we graag een oplossing. Dat vergt wel wat pendeldiplomatie.

Meneer Pieters had twee lederen fauteuils van elk een kleine duizend euro gekocht. De ene blijft mooi, van de ander schilfert de zitting. Op zijn klacht en de meegestuurde foto biedt Montel uit coulance aan de stoel te herstellen. Hij moet conform de CBW-garantie van drie jaar in dit derde jaar een derde meebetalen, 180 euro. Pieters vertikt dat en wijst Montel erop dat de wet zegt dat mankementen tijdens de economische levensduur van een product kosteloos hersteld moeten worden. Als dat toch niet gebeurt, vraagt hij ons raad.

Hij heeft gelijk over dat recht op kosteloos herstel, alleen, daarvoor is het wel van belang dat je kunt aantonen dat een mankement aan het product ligt en niet aan de manier waarop je ermee bent omgegaan. Juist daar zit de kneep, want op basis van de foto’s heeft Montel het sterke vermoeden dat de finishlaag van het leer met te agressieve middelen is gereinigd. Meneer Pieters vindt het een idiote suggestie, maar hoe bewijs je dat je iets niet hebt gedaan? De twijfel van Montel begrijpen we ook en ofschoon we niet twijfelen aan meneer Pieters, zeker weten doen we het ook niet. Het zou helpen als Montel had aangeboden de stoel op te halen om de oorzaak goed te onderzoeken, maar dat is helaas niet gebeurd.

Symbolisch

Na wat telefoontjes en mailtjes heen en weer wordt de eigen bijdrage voor meneer Pieters uiteindelijk een symbolische 75 euro. Maar ook dat vertikt meneer Pieters, uit principe. Wat een verschil met een andere leverancier, zegt hij, die onlangs een reparatie aan een stoel zelfs na twaalf jaar nog kosteloos uitvoerde. ,,Dat is inderdaad netjes, maar geen verplichting van een leverancier”, reageert Montel op die service.

Tsja. Tegelijkertijd is het zonde als deze kwestie om zo’n relatief klein bedrag aan de Geschillencommissie Wonen voorgelegd zou moeten worden. Alleen het klachtengeld (102,50 euro) is al meer. En nu? De woordvoerder van Montel, die zich telkens al coöperatief opstelde, hakt uiteindelijk uit praktische overwegingen de knoop door. Ofschoon de kosten voor Montel een kleine 300 euro zijn, zullen ze de stoel kosteloos ophalen, herstellen en weer terugbrengen. Een fijne oplossing.

Meneer Pieters vindt ons in onze beschrijving overigens erg mild voor Montel. Kritisch genoeg, vinden we zelf. Een goede verstandhouding met het bedrijf is ook in het belang van lezers na hem die onze hulp kunnen gebruiken.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.