Verbod op verkoop lachgas tijdens Haarlemse evenementen

Verbod op verkoop lachgas tijdens Haarlemse evenementen
Haarlem

Verkoop en gebruik van lachgas tijdens evenementen wordt in Haarlem aan banden gelegd. Het verbod op de verkoop moet van kracht worden in de omgeving van evenementenlocaties, zo heeft het college van B en W dinsdag besloten.

De verkoop van lachgas komt vooral voor bij grote evenementen en het gebruik daarvan is een risico voor de gezondheid van gebruikers, zo stelt het college vast. Bovendien zorgen de in grote aantallen achtergelaten lachgaspatronen en ballonnen voor vervuiling van de openbare ruimte. Gebruik leidt volgens het college ook tot ongewenst, uitbundig en uitdagend gedrag, waardoor burgers zich onveilig kunnen voelen.

Ook het gebruik wil het college daarom gaan aanpakken. Gebruik van lachgas in combinatie met alcohol of drugs kan voor gezondheidsrisico’s zorgen. Ook vallen gebruikers flauw als gevolg van zuurstoftekort, dat is volgens het college een risico op plekken waar veel mensen samenkomen. Na de zomer komt het college met een voorstel naar de raad om het gebruik te verbieden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), die daarvoor moet worden gewijzigd. Dat voorstel is nu in voorbereiding.

Op grond van een artikel in de APV is het college bevoegd om openbare plaatsen aan te wijzen waar het verboden is te venten. Het ventverbod heeft betrekking op patronen, cilinders en tanks waarin lachgas zich bevindt. Het verbod geldt tijdens en rondom evenementen in de volgende gebieden: de gehele binnenstad binnen de singels, de Leidsevaart en het Spaarne, een gebied waar veel festivals worden gehouden, voor de Haarlemmerhout, het Frederikspark, het Florapark en de Dreef met het Schelpenpad, dat wil zeggen het gebied dat voor Bevrijdingspop in gebruik wordt genomen, het Reinaldapark, de Veerplas en het Molenplaspark.

Burgemeester Jos Wienen gaf na Bevrijdingspop al aan te zijn geschrokken van het aantal jongeren dat lachgas gebruikt en dat hij zijn best ging doen om het gebruik te verbieden.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie