ABP zet terugvordering pensioen stop

Het ten onrechte ontvangen partnerpensioen van 555 gepensioneerden bij het ABP hoeft niet terug te worden betaald. Terugbetalingen die al verricht zijn, worden teruggestort. Het ABP heeft dat gedaan nadat de ombudsman van Omroep Max het pensioenfonds had gedagvaard.

Het probleem ontstond vier jaar terug, toen de Sociale Verzekeringsbank verkeerde gegevens doorgaf aan het ABP. Het pensioenfonds keerde daardoor de afgelopen tijd twee miljoen euro teveel uit aan de 555 gepensioneerden. Ze hadden geen recht op het geld en het ABP begon met een terugvorderingsactie. Dat kwam bij de gepensioneerden hard aan. Ze hadden het geld vaak al uitgegeven en moesten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro’s terugbetalen.

125 gepensioneerde stellen meldden zich bij ombudsman Rogier de Haan van Omroep Max. Namens de gedupeerden dagvaardde Max het ABP met de eis dat de terugvorderingen zouden worden gestopt en het al ingehouden geld zou worden teruggestort. ABP legt zich nu bij die eis neer.

De Haan is zeer content met het resultaat. De Haan: „Ik ben heel blij dat er eindelijk rechtvaardigheid is. Ik ben ervan overtuigd dat dit succes te danken is aan de bundeling van klachten en krachten: het collectief heeft gewonnen!”

Het ABP meldt dat het terugbetalingsbeleid tegen het licht wordt gehouden en dat alle betrokkenen de komende vier weken persoonlijk bericht krijgen.

Meer nieuws uit Ombudsman

Keuze van de redactie