Nationale herdenking MH17-ramp begonnen in Vijfhuizen

Premier Mark Rutte (R) en Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen© Archieffoto: ANP

ANP
VIJFHUIZEN

Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is de herdenking van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines begonnen. Het is de vijfde keer dat wordt herdacht dat het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Bij het herdenkingsbos worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Minister-president Mark Rutte en voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 houden een toespraak, er is muziek en er worden bloemen gelegd. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden, onder wie nabestaanden en organisaties die betrokken zijn bij de nasleep van de vliegramp.

„Er zijn nabestaanden die er nog steeds hevig mee worstelen. Maar vijf jaar brengt ook met zich mee dat u toch weer een beetje het gewone leven oppakt”, zei Ploeg.

Fluistercampagnes

,,Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” Premier Mark Rutte verwees met die opmerking bij de nationale herdenking naar de desinformatie die Rusland over het neerschieten van het vliegtuig verspreidt. In aanwezigheid van nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp sprak hij over „een schandelijke daad die 298 onschuldige mensen uit het leven heeft weggerukt.”

Rutte herinnerde aan de beelden die veel mensen nog scherp op het netvlies staan: de aankomst van de lichamen in Eindhoven en de lange rouwstoet over de A2. „Door hun namen hardop te noemen houden we de herinnering aan die 298 unieke mensen levend”, zei hij, voordat de namen van de slachtoffers een voor een werden opgenoemd.

Gerechtigheid

De aankondiging van de rechtszaak die volgend jaar over de MH17-ramp begint, is volgens Rutte een nieuwe en belangrijke stap. „De weg naar gerechtigheid loopt via vasthoudendheid en eensgezindheid, via zelfbeheersing en gecontroleerde emotie.”

Ook ministers Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en de top van het Openbaar Ministerie (OM) zijn aanwezig.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.