Premium

Oude grafzerken bij de Stompe Toren in Spaarnwoude opgeknapt

Oude grafzerken bij de Stompe Toren in Spaarnwoude opgeknapt
Henk Koelman nam het initiatief voor het opknappen van negen graven op de begraafplaats in Spaarnwoude.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Spaarnwoude

Sommige oude grafzerken op het kerkhof rondom de Stompe Toren waren moeilijk te ontcijferen. Toch staan binnenkort bij negen opgeknapte graven marmeren bordjes met daarop de tekst die op de stenen staat. ,,Dit is een stuk historie dat je moet bewaren’’, zegt Spaarndammer Henk Koelman, die het initiatief nam tot de opknapbeurt.

Koelman is penningmeester van Stichting Vrienden van de Stompe Toren en een wandelend geschiedenisboek. Als hij eenmaal begint te vertellen over het markante monument en begraafplaats Akker Gods, houdt hij niet meer op.

De Spaarndammer hield zich ook bezig met het ontcijferen van de tekst op de negen grafzerken, veelal gemaakt in de negentiende eeuw. Hij laat een foto van een steen zien waarvan sommige gegraveerde letters onleesbaar waren geworden. Dankzij speurwerk slaagde Koelman.

Aanvankelijk was het idee om de letters in de stenen opnieuw te graveren, maar dat bleek niet te mogen. ,,Daar doe je het werk tekort mee’’, realiseert Koelman zich inmiddels. ,,Wijzigen in zo’n werk van een kunstenaar, mag niet.’’ Daarom worden bij de zerken marmeren bordjes neergezet met de tekst die erop staat.

Scheuren

Sommige grafstenen vertoonden flinke scheuren. De stukken zijn aan elkaar gelijmd door Frans Blok, de man achter het gespecialiseerde bedrijf Monumenti, en een van zijn medewerkers. Ze doen de klus in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, die ook betaalt. ,,Het is een van de voordelen dat we nu behoren tot een grotere gemeente. Haarlemmerliede en Spaarnwoude had maar een beperkt budget’’, weet Koelman. Volgend project is het opknappen van het pad van en naar de Stompe Toren, dat de gemeente volgens de Spaarndammer ook voor haar rekening neemt.

Mogelijk krijgt de begraafplaats in de toekomst nieuwe graven. Dat is tenminste het plan binnen de ambtelijke organisatie, vertelt Koelman. De Akker Gods, waar onder anderen oud-burgemeester Frank IJsselmuiden begraven ligt, biedt in elk geval genoeg ruimte. Rondom de Stompe Toren is volgens Koelman nog plek voor tweehonderd graven.

Maar dat is toekomstmuziek. Waarschijnlijk zijn eind volgende week de negen grafzerken opgeknapt. Ze zijn opgetild, gelijmd, schoongemaakt, geschuurd en geïmpregneerd. Daarna zijn ze op een nieuwe betonnen plaat gelegd die op zijn beurt weer rust op zes paaltjes. Zo verzakt de boel niet. Rondom het graf komt een hardstenen band. ,,Het wordt een plaatje.’’ Later worden elders op Gods Akker weggezakte stenen opgetild.

Koelman, ook groot liefhebber van genealogie, kan uren praten over de Stompe Toren en het kerkhof eromheen. Van één graf weet hij bijna niks. Daar staat ’1831 Gullen’ op. ,,Verder weet ik daar niks van.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.