Premium

Seksspeeltjes: ’Als het er in zit komt het er bijna nooit vanzelf uit’

Seksspeeltjes: ’Als het er in zit komt het er bijna nooit vanzelf uit’
,,Meer mensen gebruiken seksspeeltjes waardoor er steeds meer ongelukjes zijn”, zegt voorzitter Annemarie van der Velden van de vakvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.
© Foto Evert Elzinga
Hoorn

Ook in Noord-Holland zien artsen op de spoedeisende hulp steeds vaker mensen bij wie seksspeeltjes of andere voorwerpen vastzitten in het lichaam. Internationale normen moeten de veiligheid van erotische attributen in de toekomst gaan verbeteren.

Exacte cijfers ontbreken, maar wereldwijd is er een toename van incidenten met erotische attributen waarbij chirurgisch ingrijpen nodig is. „Meer mensen gebruiken seksspeeltjes waardoor er steeds meer ongelukjes zijn”, zegt voorzitter Annemarie van der Velden van de landelijke vakvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. „Iedere dokter op de spoedeisende hulp ziet dat met enige regelmaat.”

„Wat wij het meeste zien, zijn dingen die anaal te diep terechtkomen en mensen er zelf niet meer uitkrijgen.” Vaginaal ingebrachte seksspeeltjes leveren volgens Van der Velden minder snel problemen op. „Soms wel als een klein onderdeeltje afbreekt. Maar de kans dat je een seksspeeltje kwijtraakt in een vagina is vrij klein. Dat krijgt de vrouw er vaak zelf wel uit. Maar een anus sluit zich weer zodra er iets naar binnen is verdwenen.”

Bierflesjes

Ook bij het Dijklander Ziekenhuis, in Hoorn en Purmerend, is het een bekend probleem. „Wat we vooral zien is dat er attributen naar binnen zijn gebracht die daar niet voor zijn bedoeld”, zegt de woordvoerster. „Bijvoorbeeld bierflesjes met scherpe naden en zelfs gloeilampen. Als die breekt zijn de gevolgen niet te overzien.” De boodschap van het Dijklander Ziekenhuis: „Stap over je schaamte heen en kom zo snel mogelijk.”

Ook de woordvoerder van het Zaans Medisch Centrum meldt dat ongelukjes met erotische attributen ’regelmatig voorkomen’. „Toevallig afgelopen week nog.”

Grip

De speeltjes zijn door hun vorm vaak lastig te verwijderen, meldt spoedeisendehulparts Annemarie van der Velden. „De meeste dingen die naar binnen worden gebracht, zijn aan de voorkant mooi afgerond, maar aan de achterkant recht. Bijvoorbeeld een deodorantroller, maar ook een dildo. Het is heel moeilijk daar grip op te krijgen. Die krijg je gewoon niet meer te pakken.” Ze hoopt dat internationale veiligheidseisen de risico’s met seksspeeltjes terugdringen. „Het zou helpen als fabrikanten er een rubberen ringetje of lusje aan maken, waardoor het iets makkelijker is te verwijderen.”

Als het misgaat hopen mensen vaak ’dat het er vanzelf weer uitkomt als ze naar de wc gaan’, vertelt de arts. „Maar als het er eenmaal in zit komt het er bijna nooit vanzelf uit. Je kunt maar beter gelijk komen.” Voor het verwijderen gebruiken medici een variant op de ’eendenbek’. „Niet extreem pijnlijk.” Soms moet het onder narcose.

Glas is no-go

Levensgevaarlijk zijn experimenten met glazen voorwerpen. Van der Velden: „Iets van glas is sowieso een no-go. Dingen van hard plastic ook. Als dat stuk gaat en versplintert heeft dat enorm grote consequenties. Als de darm kapot scheurt gaat het hard bloeden. Loopt er ontlasting in de buik en moet je naar de intensive care voor een operatie. Dan ben je ernstig gewond en kun je heel snel, heel ziek worden.” Soms eindigt het met een - tijdelijke - stoma.

Bij slachtoffers speelt schaamte soms een rol. „Zeker bij rare voorwerpen. Dan zeggen ze: ’Ik gleed uit in de douche bovenop een fles’. Ja vast. Dat gelooft niemand. Zeg maar gewoon wat er gebeurd is, dat maakt ons helemaal niet uit. We zorgen wel dat het wordt opgelost.”

Bloedverlies

Soms zeggen mensen helemaal niets. „Een jonge man kwam binnen met heftig bloedverlies, maar vertelde niet wat er was gebeurd. Dan ga je uit van een spontane darmbloeding door een wond of maagzweer, maar daar bleek een kapotte vaas in te zitten. Heel vervelend als een arts daar pas na een uur achterkomt. Dan had je andere keuzes in de behandeling gemaakt en was hij eerder naar de operatiekamer gegaan. Vertel het gewoon eerlijk.”

En gebruik alleen dingen die als erotisch speeltje zijn bedoeld, zegt ze. „Dat maakt de kans op beschadigingen al veel kleiner.”

Normen

Internationale normen kunnen de veiligheid van seksspeeltjes verbeteren. Groothandel, detailhandel, producenten, gebruikers en de overheid zijn dat gisteren overeengekomen. Dat meldt NEN, waaronder het Nederlands Normalisatieinstituut valt.

Normen voor het ontwerp en materiaal van seksspeeltjes moeten de kans op verwondingen verkleinen. Hetzelfde geldt voor goede gebruikersinformatie voor de consument. Ook moeten artsen een leidraad krijgen voor het verwijderen van attributen die in het lichaam vast komen te zitten. In augustus wordt internationaal gestemd over de oprichting van een projectgroep die normen moet gaan opstellen. Nederland steunt het voorstel.

Lees ook: Seksbranche positief over normen speeltjes en Onderzoek naar voorspel: Nederlander is niet zo creatief tussen de lakens

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.