Premium

IJmuidense bakker Ad Ketels is de rompslomp zat en stopt er mee

IJmuidense bakker Ad Ketels is de rompslomp zat en stopt er mee
Bakker Ad Ketels en zijn vrouw Dees van Berkom.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Op de reclameschermen in zijn winkels wordt het al enkele weken aangekondigd: bakker Ad Ketels uit IJmuiden stopt ermee.

Per 1 september , dan gaan al zijn bakkerswinkels over in handen van Goemans Versbakkerij.

,,Het is mooi geweest na 28,5 jaar”, antwoordt de 57-jarige Ad Ketels op de vraag waarom hij deze stap heeft gemaakt. ,,Ik was het zat, de laatste tijd, en enkele maanden geleden heb ik de knoop doorgehakt. Stoppen en de boel verkopen.”

Ketels, van oorsprong afkomstig uit het Brabantse Heusden, startte met zijn eerste winkel in maart 1991 aan het Willemsplein in IJmuiden. Daarna volgden nog zaken aan de Cepheusstraat en de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, het Marsmanplein in Haarlem, het Zeewijkplein en de Kennemerlaan in IJmuiden en een vestiging in Velsen-Noord.

Op zeker moment had de Velsense bakker acht winkels onder zijn hoede , inmiddels zijn het er nog zes, na sluiting van de filialen in Velsen-Noord en aan de Kennemerlaan in IJmuiden.

Ketels vertelt dat hij geen brood zag in opvolging van zijn zoon Jordy, die ook in de bakkerij werkt. ,,Dan zou ik hem met dezelfde rompslomp opzadelen als waar ik zelf zo klaar mee ben”, zegt hij.

,,De zorg voor 35 personeelsleden, de administratie, de inkoop en de kopzorgen over de vele regels momenteel. Ik maakte vaak weken van zestig tot tachtig uur. Heb heel wat tropenjaren gedraaid. Dat wilde ik hem besparen.”

Koper

Er meldde zich een koper: Goemans Versbakkerij, met winkels in Beverwijk en Heemskerk, had interesse.

,,Na wat heen en weer onderhandelen zijn we eruit gekomen. Ik had een totaalprijs samengesteld, Goemans wilde aanvankelijk drie winkels overnemen. Toen heb ik gezegd: ,,Als we aan cherry-picking gaan doen, gaat de prijs omhoog en houd ik zelf twee winkels. Dat vond hij geen goed idee en vervolgens heeft Goemans dus alle zaken aangekocht.”

Ketels lacht: ,,In de overeenkomst stond een bepaling dat ik de komende tien jaar geen concurrerende activiteiten in de IJmond mocht ontwikkelen. Toen heb ik gezegd: Maak daar maar twintig jaar van. Nieuwe activiteiten van mij moeten we echt uitsluiten.”

Al het personeel, winkelmedewerkers en bakkers, blijven in dienst van de nieuwe eigenaar, dus voor de klanten verandert er niet veel.

,,Goemans heeft natuurlijk eigen recepturen, maar ik verwacht dat een aantal hardlopers wel blijven. Op dinsdag heb ik bijvoorbeeld elfgranen broden in de aanbieding: drie voor de prijs van twee. Dan verkoop ik 600 van die broden.”

En nu? Geen angst voor het zwarte gat? Ketels schudt zijn hoofd: ,,Nee, ik kijk ernaar uit. Ik mag graag een rondje fietsen of hardlopen en daar heb ik straks alle tijd voor. Ik ben nu ook nog topfit. Ik vind het de totale vrijheid.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.