Geplaagde minister: ik haat kaviaar

Geplaagde minister: ik haat kaviaar
Parijs

Een Franse minister die onder vuur ligt vanwege weelderige diners, ontkent dat hij een voorliefde heeft voor luxe gerechten. Een zichtbaar boze François de Rugy zei tegen nieuwszender BFM TV dat hij nog steeds de steun heeft van president Emmanuel Macron.

De minister van Milieu raakte in opspraak door berichtgeving van onderzoekssite Mediapart. Die omschreef hoe De Rugy, destijds parlementsvoorzitter, en zijn echtgenote in 2017 en 2018 gasten fêteerden in zijn ambtswoning in Parijs. De site toonde foto's van kreeften en wijn van 500 euro.

De minister reageert boos op de kritiek. Hij omschrijft zichzelf als een zuinige man en zegt dat het gebruikelijk is dat de voorzitter van de Nationale Vergadering dergelijke diners geeft. Hij zou de koks ook niet hebben gevraagd om kreeft op tafel te zetten.

"Ik lust het niet. Ik eet het niet. Ik kan niet tegen schelpdieren", zegt hij tegen de nieuwszender. "Ik hou niet van oesters. Ik haat kaviaar en van champagne krijg ik hoofdpijn." De bewindsman zegt ook dat hij geen wijnkenner is. Hij heeft naar eigen zeggen zelf nooit meer dan 30 euro betaald voor een fles.

De Rugy spreekt ook tegen dat de diners op kosten van de belastingbetaler weinig te maken hadden met zijn werk. Toch blijft de rel hem achtervolgen. Betogers confronteerden hem donderdag tijdens een bezoek aan Deux-Sèvres met een grote opblaasbare kreeft.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie