Premium

Column Wouter Klootwijk: Kraanmaanwater

Column Wouter Klootwijk: Kraanmaanwater
Wouter Klootwijk.
© Foto Ella Tilgenkamp

Klotsen, zou dat water kwaad doen? De vraag kan maar zo in je opkomen als je leest wat biologische supermarkt Ekoplaza vertelt over een water in het assortiment. Een fles bronwater uit de Pyreneeën. Merk Pineo. Het water wordt niet opgepompt maar komt spontaan tevoorschijn. En daardoor, zegt Ekoplaza, ’blijft de structuur die het water heeft, behouden’.

Je leest er makkelijk overheen. Maar wat staat er eigenlijk? Als bronwater niet zelf uit een opening sijpelt maar wordt opgepompt, gaat de structuur van het water verloren. Nog anders gezegd. Opgepompt water is stuk gegaan, onderweg naar boven. Sourcy bijvoorbeeld, dat Heineken oppompt van 130 meter diep onder Bunnik vandaan. Stuk is dat water, total loss misschien wel. Is op te maken uit dat ene zinnetje op de website van Ekoplaza.

Het water van Pineo, dat exclusief in biologische winkels wordt verkocht (uitstekend spulletje tegen de dorst), is bij de bron gebotteld. Bange vraag. Dat krijg je ervan als je over de structuur van water begint. Bange vraag: gaat dat water niet alsnog stuk als het door het smalle openingetje de fles in moet? En misschien nog erger; onderweg van de Pyreneeën naar de biologische supermarkt in Nederland? Dat water klotst als een gek in de kratjes in de vrachtwagen. Zo komen we op de nuchtere vraag van vandaag. Kan in het algemeen het klotsen water kwaad doen?

In Zwolle werd begin van dit jaar een vakbeurs gehouden met biologische producten. Pineo was er ook. Met gewoon bronwater, dat ook plat water wordt genoemd, met prikwater en met een bijzondere variant: maanwater. Het is hetzelfde water uit dezelfde bron, maar in dit geval gaat het om het moment van bottelen. Bij volle maan.

Dan gebeurt er iets. Het water ontvangt bio-energetische trillingen en absorbeert daarbij de kracht van de maan. Hoe verzin ik het? Nou, het staat op de website pineo.cat. Meer erover is te vinden op holistik.nl, een internetkrant voor vrouwen die gezond willen worden en gelukkig.

Column Wouter Klootwijk: Kraanmaanwater

Met dat water bijvoorbeeld. Een van de vrouwen: ’Naast dat ik regelmatig een frisse neus haal in het park of mediteer op de boom voor mijn huis laad ik mijn kristallen op met volle maan en drink ik Pineo maanwater’. ’De trillende energievelden van maanwater hebben positieve invloed op onze meridianen en werken op 10 grote meridianen normaliserend. Het helend effect zijn dus de positieve vibes die het veroorzaakt.’ Het is onderzocht, zegt de vrouw. In Oostenrijk. Door het Institut für Biosensorik und Bioenergetishe Umweltforschung.

Klopt dat Pineo? Nou en of. En wat zei dat instituut dan over de kracht van de maan die u hebt gevangen in een fles? Pineo: ’Het rapport mogen wij als fabrikant niet vrijgeven, onze excuses’.

Zo word je als argeloze burger toch weer in de steek gelaten. Maar een proef in eigen huis biedt mogelijk soelaas. Het beste leidingwater ter wereld komt uit de kraan in Nederland. Het is terdege onderzocht en de resultaten van dat onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Daar heb je zo gauw niet van terug. Zo een goed kraanwater is pure luxe, maar het laat ons vrij onverschillig. De proef. Drink er nu eens aandachtig van, zo uit de kraan. En wel op 16 juli. Kijk, nee voel vooral, wat dan met u gebeurt. De meridianen!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.