Premium

Belangrijke geneesmiddelen niet meer te krijgen bij Haarlemse apotheek: ’Zo’n dieptepunt nog niet meegemaakt’

Belangrijke geneesmiddelen niet meer te krijgen bij Haarlemse apotheek: ’Zo’n dieptepunt nog niet meegemaakt’
Haarlem

De Marnix Apotheek in Haarlem luidt de noodklok over tekorten aan veelgebruikte geneesmiddelen. Belangrijke medicatie voor hart- en vaataandoeningen en diabetes zijn zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar.

Apotheker Roelf te Velde van de Marnix Apotheek verklaart dat enkele honderden van zijn cliënten door de schaarste worden getroffen.

,,Op zich zijn de geneesmiddelentekorten de afgelopen jaren een bekend verschijnsel geworden. Maar zo’n dieptepunt als dit heb ik nog niet meegemaakt. Ik heb de huisartsen al gewaarschuwd dat tussen de 150 en 200 middelen op dit moment niet of slechts beperkt beschikbaar zijn. Daaronder zijn ook maagzuurremmers, slaapmiddelen en antidepressiva.’’

Er zijn diverse oorzaken van de geneesmiddelentekorten. Door problemen bij de productie en de grondstoffentoevoer kan schaarste ontstaan.

Verder veroorzaakt het beleid van zorgverzekeraars om alleen de goedkoopste medicatie te vergoeden Nederland een zwakke positie op de wereldmarkt. Fabrikanten zetten hun middelen dan liever in andere landen af.

Te Velde pleit ervoor dat zorgverzekeraars niet koste wat kost aan de goedkoopste medicatie vasthouden maar alternatieven toestaan. ,,Zonder dat we dan steeds de dokter moeten bellen voor een nieuw recept.’’

Minister Bruins wil dat apothekers voor vier maanden medicijnen in voorraad gaan houden om plotselinge tekorten te kunnen opvangen. Te Velde: ..Ik heb daar niet de ruimte te voor en het gaat tonnen kosten. Ook de Haarlemse farmaceut Teva ziet weinig in het aanleggen van grote voorraden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.