’Boswachters Recreatie Noord-Holland krijgen wapenstok en pepperspray terug’

Aan de riem van de boswachters van Recreatie Noord-Holland hingen tot afgelopen weekend een korte wapenstok en pepperspray.
© United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

De vijftien boswachters van Recreatie Noord-Holland krijgen zo snel mogelijk hun wapenstok en pepperspray terug. ,,Onder druk van de media-aandacht erkent de politie niet in staat te zijn back-up te verlenen’’, zegt Eric Lakenman van de Boabond, onderdeel van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Dat de boswachters, groene boa’s in veiligheidsjargon, na tien jaar ineens het veld in moesten zonder wapenstok en pepperspray zorgt alom voor verontwaardiging.

Stropers

In uitgestrekte natuurgebieden als Spaarnwoude, Twiske-Waterland en Alkmaarder- en Uitgeestermeer kunnen ze zomaar aanlopen tegen veroorzakers van overlast, junks, verwarde personen, gezochte criminelen, gestolen auto's, zedendelinquenten, inbrekers, drugsdumpers, kofferbakdealers en stropers.

Zonder hun wapens houden de boswachters afstand, ze weten immers dat als de nood aan de man is de politie er nooit op tijd kan zijn.

Na een negatief advies van de politie en het Openbaar Ministerie besloot minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat de Noord-Hollandse boswachters per afgelopen maandag alleen nog maar met handboeien het veld in mogen. Het besluit van de minister werd vorige week gepubliceerd in de Staatscourant.

Volgens de Boabond wordt de aanvraag van RNH om hun vijftien boswachters met geweldsmiddelen uit te rusten snel opnieuw beoordeeld. ,,De uitkomst staat vast: ze krijgen hun wapens terug’’, zegt Lakenman. Volgens hem is de kwestie tot op het hoogste niveau besproken binnen de korpsleiding van de politie.

RNH-boswachter Theo Brouwer, een paar dagen voor hij zijn wapens moest inleveren.
© United Photos/Paul Vreeker

De politie wilde tot nog toe niet op de kwestie reageren en verwees net als het OM naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat laat zich niet in de kaart kijken. Een woordvoerster van het ministerie meldt dat het besluit van Dekker ’een heel ander traject is, wat niks met de aanvraag voor geweldsmiddelen te maken heeft’. ,,De aanvraag voor wapenstok en pepperspray is nog in behandeling, dus daar lopen we nu niet op vooruit.’’

Handboeien

RNH benadrukt dat er geen andere aanvraag is ingediend. ,,De minister van Rechtsbescherming heeft ons het besluit gestuurd van de nieuwe categoriale aanstelling met alleen handboeien. Het besluit trad in op 7 juli. We hebben zes weken de tijd om een gemotiveerd bezwaar in te dienen, daar zijn we mee bezig. Vanuit RNH is geen andere aanvraag ingediend’’, laat de organisatie desgevraagd weten.

Hoe het ook zij, voor de RNH-boswachters is duidelijk dat het binnen afzienbare tijd goedkomt. Boswachter Theo Brouwer is blij.

,,Het alsnog goedkeuren van de aanvraag is en formaliteit. Maar goed ook. We kunnen geen dag zonder wapenstok en pepperspray. Niet nu de grote festivals eraan komen en we midden in het recreatieseizoen zitten.’’ De wapenstokken en busjes pepperspray liggen bij RNH in de kluis, weet Brouwer. ,,Zodra er groen licht komt, hebben we ze weer terug.’’

Goed nieuws

RNH laat weten dat de Boabond donderdag met goed nieuws kwam. ,,De bond heeft overleg gehad met het politiekorps. Naar aanleiding daarvan hebben zij ons aangeraden om bezwaar in te dienen. Wij waren al voornemens om een bezwaar in te dienen. De verwachting is dat het bezwaar mede dankzij de betrokkenheid van de bonden een positief advies zal opleveren. Daar zijn we blij mee.’’

Volgens RNH wordt de aanvraagprocedure voor geweldsmiddelen van ’groene boa’s’ aangepast naar aanleiding van de misser in Noord-Holland.

De politie reageert niet op de nieuwe ontwikkelingen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.