Premium

Pioniers-werper Lars Huijer schikt zich in elke rol die hij in nationale ploeg krijgt

Pioniers-werper Lars Huijer schikt zich in elke rol die hij in nationale ploeg krijgt
Lars Huijer: ,,Als ik gewoon doe wat ik kan dan ga ik zeker mee naar het EK en OKT.”
© Foto Orange Pictures/Henk Seppen
Hoofddorp

Starten of relieven. Het maakt werper Lars Huijer eigenlijk niet uit. De honkballer van Hoofddorp Pioniers doet de komende week tijdens het World Port Tournament wat de bondscoach van hem vraagt. ,,Als hij denkt dat ik in de nationale ploeg beter te gebruiken ben als reliever dan doe ik dat.”

Bij zijn club Pioniers is Huijer in principe de startend werper in de donderdagwedstrijd. De eerste ontmoeting van een drieluik tegen dezelfde tegenstander. ,,Dat is de belangrijkste wedsrijd van de drie. Die ontmoeting zet de toon voor het daaropvolgende weekeinde. Bovendien tref je dan ook de sterkste werper van de tegenpartij”, zegt Huijer, die dit seizoen viermaal in twaalf starts als winnend werper van de heuvel stapte.

Uitdaging

,,Als starter weet je waar je aan toe bent en wat je moet doen. Als reliever is het altijd onzeker wanneer je ingezet gaat worden. Aan de andere kant is dat ook wel weer een uitdaging”, zegt de 25-jarige Huijer. ,,Het kan zijn dat de bondscoach iemand achter de hand wil houden die drie slag kan gooien. Ik heb deze competitie van alle werpers de meeste strike-outs op mijn naam staan. Aan de andere kant kan ik een goede sinker gooien waardoor er vaak grondballen op mijn pitches worden geslagen. Dat kan ook handig zijn in bepaalde situaties.”

De voormalige profspeler in de Verenigde Staten hecht weinig waarde aan statistieken. Alleen die 108 keer drie slag weet hij uit zijn hoofd. Dat lukte hem in negentig innings. Zijn verdiend punten gemiddelde van 0.80 is het laagste van alle startende werpers in de hoofdklasse. Maar voor de nationale ploeg schikt hij zich dus in elke rol die hem gegeven wordt.

Het World Port Tournament staat voor de nationale honkbalploeg in het teken van twee evenementen in september. Dan staan immers het Europees kampioenschap (6 tot en met 15 september in Duitsland) en het Olympisch kwalificatie toernooi (18 tot en met 22 september in Italië) op het programma.

,,Het is inderdaad niet ons belangrijkste toernooi dit jaar, maar het is wel de eerste keer dit seizoen dat we als nationale ploeg wedstrijden spelen. We hebben er nu twee weken centrale trainingen op zitten en kunnen nu laten zien hoe ver we zijn. In deze week kan je laten zien dat je er ook later in het jaar bij hoort te zijn.”

Invliegen

Want het is nu al duidelijk dat de nationale ploeg in september versterkt gaat worden met spelers die momenteel als prof in de Verenigde Staten spelen. Huijer lijkt niet zo snel ’slachtoffer’ te worden van het invliegen van spelers. Er zijn namelijk meer positiespelers dan werpers beschikbaar in de Verenigde Staten. ,,Als ik gewoon doe wat ik kan, dan ga ik zeker mee naar het EK en OKT”, klinkt Huijer zelfverzekerd. Door zijn A-status van sportkoepel NOC*NSF is de Hoofddorper fulltime met zijn sport bezig. ,,Ik heb twee jaar geleden mijn opleiding afgerond. Nu is alles gericht op deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020 afdwingen. Daarna kijk ik verder.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen