Premium

Bewoners: ’Onze woonarken aan Haarlemse Liewegje nu onverkoopbaar’

Bewoners: ’Onze woonarken aan Haarlemse Liewegje nu onverkoopbaar’
Haarlem

Woonbootbewoners aan het Liewegje in Haarlem vrezen dat hun woonboten onverkoopbaar zijn geworden.

Donderdag is het algemeen bestuur van recreatieschap Spaarnwoude akkoord gegaan met een nieuw voorstel waarbij de erfpachtcanon voor de 42 bewoners van woonboten langs het Liewegje voor dertig jaar is vastgelegd.

’Dit creëert rust en duidelijkheid voor de komende drie decennia en het vergroot tevens de financierbaarheid van de woonboot’, zo staat verwoord in het voorstel.

De bewoners echter hebben de inhoud van de overeenkomst voorgelegd aan erpachtdesk van de Rabobank, de enige bank in Nederland die hypotheken verstrekt aan woonbootbewoners. En de bank acht dit contract onvoldoende voor financiering.

,,Dan kun je je boot dus niet verkopen, of alleen tegen een heel lage prijs’’, aldus een teleurgestelde Hans Rijswijk namens de Belangenvereniging Arkbewoners Liewegje (BAL).

Ondererfpacht

De 42 bewoners van woonboten aan de Lieoever-Liewegje wonen op grond van het recreatieschap Spaarnwoude (voorheen Staatsbosbeheer) die zij in ondererfpacht hebben. Zij betalen gewoon woz voor de grond en ozb voor de woonboot. Onderhoud van beschoeiingen, wegen en steigers betalen de zij zelf.

Al jaren is er een conflict over de hoogte van de erfpacht. Enkel jaren geleden werd de canon verveelvoudigd. Dat leidde toen al tot veel protest. Nu streeft het recreatieschap naar een ’marktconforme canon’.

In 2015 heeft het bestuur van het schap (vijf gemeenten, waaronder Haarlem) opdracht gegeven aan het stafbureau Recreatie Noord-Holland met voorstellen te komen.

Omdat het overleg almaar vastliep, is een bemiddelaar ingeschakeld. Die heeft onder meer voorgesteld om de looptijd van de contracten te verlegen tot 1 januari 2052, waarbij - kort door de bocht - de hoogte van de jaarlijkse canon 13 euro per vierkante meter per ligplaats bedraagt en 6,60 euro per vierkante meter tuin inclusief steigers. De canon wordt jaarlijks geïndexeerd.

Directeur Jos Gilliam was na afloop van de vergadering tevreden met het besluit van het bestuur. ,,,Wat ons betreft is dit een geweldig aanbod.’’

Maar de watervillabewoners denken er totaal anders over. Hans Rijswijk: ,,Wij zijn heel erg teleurgesteld. De bemiddelaar zat wel heel erg op de uitgangspunten van recreatie Noord-Holland. Het voorstel komt op geen enkele manier tegemoet aan wat wij ingebracht hebben.’’

Hoe nu verder? ,,Eerst over onze teleurstelling heen komen. Maar dit is voor iedereen een heel grote klap. Als je geen hypotheek krijgt, kun je niet verkopen, of voor een heel lage prijs.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.